Hlavní obsah

Bush a Putin podepíšou dohodu o strategických vztazích

Novinky, ČTK, aš, RIA Novosti,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA
Aktualizováno

V neděli podepíší v Soči ruský prezident Vladimir Putin a jeho americký protějšek George Bush dohodu o strategických vztazích. Oznámily to v úterý zdroje z Kremlu s tím, že se dokončují poslední podrobnosti střednědobé smlouvy. Součástí rámcového dokumentu mají být otázky protiraketové obrany.

Foto: Alexander Natruskin , Reuters

Vladimir Putin při projevu před Státní radou

Článek

„Odborníci plodně pracují na společném dokumentu o strategickém rámci ruskoamerické spolupráce, kterým se stanoví základy vztahů pro přechodné období i blízký a střednědobý výhled,“ uvedl představitel kremelské kanceláře. Podle něj bude představovat „jízdní řád“ pro budoucí prezidenty obou států.

Putina a Bush, kterým letos vyprší funkční období a už nemohou zůstat v čele svých zemí, se setkají v neděli 6. dubna v Putinově rezidenci v Soči na březích Černého moře.

„Je to velmi vážné a politicky významné setkání,“ uvedl ještě zdroj z Kremlu. Text se zmíní i o otázkách americké protiraketové obrany. Plánovaný radar v Brdech a antirakety v Polsku Moskvě velmi vadí.

„Je to velmi vážné a politicky významné setkání,“ uvedl ještě zdroj z Kremlu. Text se zmíní i o otázkách americké protiraketové obrany. Plánovaný radar v Brdech a antirakety v Polsku Moskvě velmi vadí.

"Samozřejmě (dokument) obsáhne vše, co se podařilo dosáhnout během dvou funkčních období prezidentů Bushe a Putina," řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. "Začínáme zapomínat na pozitivní stránky dvoustranných vztahů. Je důležité je zachytit na papíře, aniž bychom přitom zapomněli na existující problémy," dodal.

Putin předá funkci v Kremlu 7. května svému nástupci Dmitriji Medveděvovi. Bush odejde z Bílého domu příští rok v lednu.

Informace z Moskvy potvrzuje nedávné tvrzení předsedy ČSSD, že dohoda Rusko a USA o protiraketové obraně je na spadnutí. Současná rétorika amerického prezidenta ale nenasvědčuje blížící se dohodě

Bushův projev nenaznačuje velké ústupky Moskvě

Ukazují to výňatky z projevu, který Bush pronese v Bukurešti, kde začíná summit NATO. Na jednu stranu opět vyzve Rusko, aby se připojilo k protiraketovému štítu na ochranu před možnou íránskou hrozbou. "Zveme Rusko, aby se připojilo k našemu úsilí ve snaze ochránit Rusko, Evropu a Spojené státy před hrozbou, která by mohla postihnout nás všechny," citovala agentura AFP z Bushova z projevu.

"Protiraketová obrana, kterou vyvíjíme, není zaměřena proti Rusku, stejně jako nové NATO, které budujeme, nás nemá bránit před Ruskem," má uvést Bush s konstatováním, že "studená válka skončila" a "Rusko není náš nepřítel"

Na druhou stranu Bush opět prohlásí, že NATO "musí zůstat otevřené všem evropským demokraciím, které o to usilují". O přijetí do NATO mají zájem Gruzie a Ukrajina, což vadí Moskvě, která bere přibližování NATO ke svým hranicím jako ohrožení. Bush přitom už slíbil podporu připojení obou postsovětských republik k akčnímu programu členství, které je předstupněm ke vstupu do NATO. Dodal, že Rusko nemá právo vetovat rozšiřování aliance.

Reklama

Výběr článků

Načítám