Hlavní obsah

CIA údajně využívá bratislavské letiště pro své stroje

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Na bratislavském letišti údajně pravidelně přistávají letadla americké zpravodajské služby CIA. Televize Joj uvedla, že minimálně jednou denně přistává v Bratislavě Boeing 767 a už delší dobu stojí na letišti stroj bez výsostných znaků registrovaný v USA. televize se odkázala na zdroje z řad zaměstnanců letiště.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Do tohoto letadla s neprůhlednými fóliemi na oknech nemá personál letiště přístup. "Do letadla vstupuje pouze jediný muž - Američan," uvedla televize. Stroj má být podle ní záložním letadlem CIA pro lety na Blízký východ.

Slovenské ministerstvo vnitra ale tvrdí, že se jedná o civilní letadla a na jejich výskytu na bratislavském letišti není nic podezřelého ani nelegálního. Ministr vnitra Robert Kaliňák televizi řekl: "Komerční lety, které splňují všechny ostatní atributy, není důvod monitorovat, pokud nevykazují nějaké podezřelé okolnosti. Což v tomto případě není.“

V záložním stroji CIA se prý pravidelně mění posádka

Letadlo, které stojí na bratislavském letišti je podle televize registrované na civilní americkou společnost, jež se však věnuje výhradně vnitrostátním a vyhlídkovým letům v USA. "Je veřejným tajemstvím, že patří CIA," uvedl televizi nejmenovaný zdroj.

Každý den podle televize Joj na letišti přistane další stroj CIA. "Přiletí prostě jen tak. Oni totiž nemají letový plán. Nikdo nevystoupí, maximálně se vymění posádka, kterou přivezou v autech s tmavými skly. Dotankují palivo a letí dál. Říká se, že odtud letí na Blízký východ," citovala televize svůj zdroj.

Mluvčí letiště Dana Medunická odmítla spekulaci, že jde o stroj CIA komentovat:. "Přistání letadla na letišti Milana Rastislava Štefánika bylo v souladu s platnými mezinárodními dohodami a standardy. Není v kompetenci letiště vyjádřit se k ostatním detailům letu, letadla, ani posádky," uvedla.

Před dvěma a půl lety se provalila aféra s tajnými lety strojů USA, na jejichž palubách se převáželi lidé podezřelí z terorismus. Podezření potvrdilo i vyšetřování komise Evropského parlamentu a Rady Evropy

Reklama

Související články

AI potvrzuje existenci utajovaných věznic CIA

Organizace Amnesty International (AI) zabývající se ochranou lidských práv v úterý uvedla, že má důkazy svědčící o existenci tajných věznic USA. Vyplývá...

CIA působila v Evropě za hranicí legality

CIA přepravovala při tajných letech přes Evropu lidi podezřelé z terorismu. Vyplývá to z předběžné zprávě švýcarského senátora Dicka Martyho, kterého Rada...

Výběr článků

Načítám