Hlavní obsah

Tajné věznice CIA skutečně existovaly, potvrdila Rada Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Rada Evropy v pátek v Paříži potvrdila existenci tajných věznic spravovaných americkou špionážní službou CIA v Evropě v letech 2002 až 2005. Jmenovitě uvádí Rada Evropy zařízení v Polsku a v Rumunsku. Zpráva je v pořadí druhou na toto téma.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

CIA podle Rady Evropy spravovala tajné věznice v Rumunsku a Polsku

Článek

"Máme jasně a detailně potvrzeno od zdrojů z jak amerických zpravodajských služeb, tak služeb států, kterých se to týká, že tyto dvě země v době po 11. září 2001 umožnily zřízení tajných věznic CIA na svém územím," uvádí se ve zprávě připravené švýcarským senátorem Dickem Martym.

Zpráva uvádí, že jen v Polsku bylo mezi lety 2003 a 2005 vyslýcháno osm "profilovaných vězňů", mezi nimi Abu Zubaida nebo Chálíd Šejk Mohammed, jeden z plánovačů útoků na americkou půdu v roce 2001. Ačkoliv zařízení provozovala exkluzivně CIA a místní zaměstnanci prováděli jen "čistě logistické úkony", polští a rumunští vládní představitelé o nich věděli.

Česká republika v dokumentu není jmenována; výjimkou jsou dvě letmé zmínky o Praze jako možném místu přistání letadel, jimiž byli podezřelí přepravováni.

Dick Marty v Paříži řekl, že vlády evropských zemí mu systematicky odpíraly informace s poukazem na to, že jde o státní tajemství, a že nezáleželo na tom, o jakou vládu šlo. Autoři zprávy nedostali na své otázky nikdy odpověď ani od České republiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám