Hlavní obsah

Putinovi hrozí v Íránu atentát, varují agenti

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruské tajné služby informovaly prezidenta Vladimira Putina o atentátu, který se na něj chystá během jeho nadcházející návštěvy Íránu. Agentuře Interfax to v neděli řekl anonymní zdroj z tiskového odboru Kremlu. Teherán označil zprávu za "naprosto nepodloženou".

Článek

Mluvčí odmítl poskytnout bližší podrobnosti. Ruská agentura s odkazem na zdroj z tajných služeb pouze dodala, že k atentátu na Putina byli vycvičeni sebevražední útočníci.

Informace o možném atentátu proti ruskému prezidentovi Putinovi jsou zcela nepodložené a program návštěvy se uskuteční normálně, reagoval na zprávu mluvčí íránského ministerstva zahraničí, kterého citovala AFP.

Třetí pokus o atentát na Putina

Jedná se o třetí oficiální oznámení o odhalení pokusu o zavraždění Putina od jeho nástupu do prezidentské funkce před sedmi lety. V srpnu 2000 informovaly ukrajinské složky o plánovaném atentátu na summitu v Jaltě. O rok později oznámil Kreml, že stejný záměr odhalili zpravodajci před Putinovou návštěvou ázerbájdžánského Baku. Ruští představitelé z těchto dvou údajných pokusů obviňovali čečenské separatisty.

Putin je po více než šedesáti letech prvním ruským představitelem, který Írán navštíví. Posledním, kdo do země zavítal, byl v roce 1943 Josif Stalin, který se zde setkal s představiteli protinacistické koalice, tehdejším britským premiérem Winstonem Churchillem a americkým prezidentem Franklinem Delano Rooseveltem. 

Do Teheránu má Putin přicestovat v pondělí v noci z Německa. Setká se s prezidentem Mahmúdem Ahmadínežádem, s nímž se zřejmě pokusí vyjednat kompromis ohledně íránského jaderného programu.

V úterý se zúčastní mezinárodního summitu zemí regionu při Kaspickém moři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám