Hlavní obsah

Za výhled na Tatry se zřejmě bude platit

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Za výstup na Téryho nebo Zbojnickou chatu, za výstup na Kriváň i za pohled na nejhezčí doliny a štíty Vysokých Tater se bude možná zanedlouho platit. Slovenské ministerstvo životního prostředí totiž zvažuje možnost zavedení vstupného na území s nejvyšším stupněm ochrany. Získané prostředky chce ministerstvo využít k opravě turistických chodníků a značení.

Článek

Podle státního tajemníka ministerstva životního prostředí Jaroslava Jaduše zavedení poplatků přichází v úvahu pravděpodobně koncem roku 2007. "Zatím nevím, zda bude vstupné pět nebo dvacet korun," uvedl. Připustil, že postupně by se zavedení poplatků mělo týkat také dalších chráněných oblastí na Slovensku, jako jsou Nízké Tatry, Velká a Malá Fatra.

V současnosti se platí pouze v jediném z devíti národních parků. Rodina se dvěma dětmi zaplatí za vstup do Národního parku Slovenský ráj 80 až 160 korun. Tyto poplatky však zavedl region, nikoliv stát. Okolní obce se totiž starají o údržbu žebříků a řetězů ve Slovenském ráji a zisk ze vstupného využívají na údržbu těchto technických zařízení.  

Na vstupném do slovenských jeskyň získal stát za loňský rok 81 miliónů slovenských korun. "Přiznávám, že nás to inspirovalo při úvahách o zavedení vstupného do Národních parků," řekl Jaduš. Zdůraznil, že se nebude platit plošně, ale postupně na územích, která patří státu a následně také na územích, kde dojde k dohodám se soukromými vlastníky.

Reklama

Související témata:

Související články

Z Vysokých Tater zmizel Český štít

Ve Vysokých Tatrách už nenajdete Český štít, Českú dolinu, Českú vežu ani České pleso. Slovenský Úřad geodézie, kartografie a katastru změnil tato označení...

Vichřice poškodila Vysoké Tatry

Silná vichřice ve čtvrtek a v pátek způsobila značné škody ve Vysokých Tatrách. Nejvíc bylo zasaženo okolí měst Vyšné Hágy a Dolný Smokovec. Škody na majetku...

Výběr článků

Načítám