Hlavní obsah

V korupční kauze v Evropské komisi byli zatčeni tři lidé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Po úterním policejním zátahu v sídlech Evropské komise v Belgii, Francii, Lucembursku a Itálii, se ocitli v policejní vazbě Tři Italové. Byli zatčení v souvislosti s vyšetřováním údajné korupce při tendrech na zahraniční zastoupení EK. Mezi nimi je také jeden nejmenovaný asistent poslance Evropského parlamentu.

Článek

"Vyšetřování se týká údajného uplácení evropských úředníků, vytváření zločinecké organizace, porušování profesionální mlčenlivosti, překračování zákonů o veřejných zakázkách a padělání," uvedl v úterý mluvčí belgické prokuratury.

Ten ve středu také potvrdil, že v souvislosti s případem byli zatčeny tři osoby, mezi nimi úředník Evropské unie, asistent poslance Evropského parlamentu a ředitel jedné společnosti. Jsou podezřelí z toho, že zpronevěřovali peníze daňových poplatníků po dobu delší než deset let.

Úterních prohlídek v úřadech EK, v bankách, kancelářích několika firem a na soukromých adresách se účastnilo přes 150 policistů. Veřejný prokurátor v Bruselu, Jos Colpin hovoří o "obrovském korupčním případu". "Z podvodu jsou podezřelí úředníci Evropské komise a ředitelé společností, které tendry vyhrály," oznámil jeho úřad.

Okolnostmi tendrů na zahraniční zastoupení Evropské komise a zakázek na instalaci bezpečnostních systémů v kancelářích EK se prý vyšetřovatelé zabývali tři roky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám