Hlavní obsah

Chodorkovskij nově obviněn ze zpronevěry 25 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruská prokuratura připravila nová obvinění proti uvězněnému oligarchovi Michailovi Chodorkovskému. Týkají se praní peněz a zpronevěry 25 miliard USD. Ze stejných činů byl obviněn i jeho společník ve zkrachovalém ropném gigantu Jukos Platon Lebeděv.

Článek

Obvinění odmítl Chodorkovského obhájce Jurij Šmidt. Označil je za "absurdní, ne-li bláznivá." "Zmíněné sumy jsou bláznivé jednoduše proto, že by je nebylo možné ukrást nebo proprat či jinak je zneužít," uvedl Šmidt v prohlášení.

Chordkovskij a Lebeděv byli v roce 2005 odsouzeni na více než osm let za zpronevěru a daňový únik. [celá zpráva] Jsou ve vězení v Čitě.

Očekávalo se, že oba by mohli být propuštěni v letech 2008 nebo 2009. Nová obvinění však situaci mohou změnit.

Příznivci Chodorkovského vždy tvrdili, že celá kauza byla politicky motivovaná a poslední obvinění je v tom utvrzují. Oligarcha prý zaplatil za své politické ambice. Odpůrci Chodorkovského ale tvrdí, že se obohacoval na exportu přírodního bohatství země.

Reklama

Související témata:

Související články

Chodorkovskij stráví devět let ve vězení

Kdysi nejbohatší muž Ruska, bývalý šéf ropné firmy Jukos Michail Chodorkovskij, půjde na devět let do vězení. Rozhodl o tom v úterý moskevský soud. Uznal...

Michail Chodorkovskij s odvoláním neuspěl

Moskevský soud zamítl odvolání bývalého šéfa Jukosu Michaila Chodorkovského a uznal ho vinným z podvodů při privatizaci. Trest mu snížil z devíti let na osm....

Výběr článků

Načítám