Hlavní obsah

Prokuratura žádá pro Chodorkovského deset let

MOSKVA

Ruská prokuratura v úterý požádala moskevský soud, aby bývalého ředitele ropné společnosti Jukos Michaila Chodorkovského poslal na deset let do vězení. To je také maximální trest, který může Chodorkovskij za své činy dostat. Prokuratura ho obvinila z daňových úniků a zpronevěry.

Článek

Nejvyšší státní zástupce Dimitrij Šochin požádal soud, aby shledal Chodorkovského vinným. Obvinění prý představují vysokou společenskou nebezpečnost. Spolu s Chodorkovským prý má jít na deset let do vězení také jeho společník Platon Lebeděv. Ten pobývá ve vazbě stejně jako Chodorkovskij.

Chodorkovskij i Lebeděv jsou středem zdlouhavého vyšetřování, které proti nim vedou ruské úřady. Kladou jim za vinu, že v roce 1994 v privatizaci nezákonně získali akcie jedné firmy, která vyrábí hnojiva. Omezovací právo v tomto případě už ale vypršelo, a obvinění se tedy týká už jen daňových úniků a zpronevěry.

"Byli jsme si jisti, že budou žádat nejvyšší trest," sdělil k požadavku prokuratury šéf Chodorkovského právního týmu Genrich Padva. Chodorkovskij vždy obvinění popíral a tvrdí, že postupoval podle tehdy platných zákonů. Soud by měl o výši trestu rozhodnout zřejmě v květnu, uvedla agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám