Hlavní obsah

Putin varoval: na základny v Polsku a ČR odpoví Rusko tvrdě

Právo, Novinky, ČTK, BBC, www.cnews.canoe.ca, RIA Novosti,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský prezident Vladimir Putin na své čtvrteční výroční tiskové konferenci v Moskvě kritizoval záměr rozšířit americký protiraketový deštník do Polska a České republiky. Hrozil protiopatřeními a nasazením nových moderních střel. Také sdělil, že Kreml neměl zájem na smrti bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka, který zemřel koncem loňského roku v britském exilu na následky otrávení radioaktivním poloniem.

Článek

Putin na vystoupení před 1200 novináři odmítl americké vysvětlení, že základna v Polsku a radar v ČR mají ochránit USA a Evropu před případným úderem z Íránu či KLDR. Američané přitom tvrdili, že deset antiraket by nemohlo zabránit případnému útoku stovek ruských střel

"Naši specialisté si nedomnívají, že protiraketové systémy ve východní Evropě by mohly posloužit proti teroristům či Íránu. Jací teroristé? Copak teroristé mají balistické rakety? A trajektorie střel, které mohou být vypuštěny z Íránu, jsou nám dobře známy. Tyto argumenty neobstojí. Přímo se to dotýká národní bezpečnosti Ruska a vyžaduje, abychom reagovali. Naše odpovědi budou asymetrické, ale vysoce účinné," řekl Putin.

Zmínil v té souvislosti ruský jaderný štít, který má zajistit bezpečnost. Hrozil i vývojem nové řady raket, které proniknou protiraketovou obranou, neboť budou nejen dosahovat hypersonických rychlostí, ale také budou schopny manévrovat. Současné protiraketové systémy přitom zachycují jen balistické střely pohybující se po dané křivce. "Prostě to bude jiný příběh a protiraketové systémy budou bezmocné," prohlásil. Zmínil přitom, že štítem mohou proniknout i modernizované ruské rakety Topol M. "Ale u těch neskončíme," varoval prezident

Putin nejmenuje svého nástupce, vzejde z voleb 

Putin, kterému ústava neumožňuje ucházet se napřesrok o třetí mandát v čele země, uvedl, že neurčí svého nástupce. Toho si vybere lid z více kandidátů během demokratické kampaně. "Jsem také, na což jsem hrdý, občanem ruské federace, který má samozřejmě právo vyjádřit své preference. Tyto ale vyjádřím pouze v rámci předvolební kampaně", řekl prezident.

Putin se podle výzkumného centra Levada těší podpoře až čtyř pětin ruské veřejnosti, které zisky z konjunktury energetických surovin přesvědčily o správnosti Putinovy politiky, obviňovaného nepočetnými kritiky z potlačování demokracie a posilování role státu.

Kreml neměl důvod zabít Litviněnka

Ruský prezident pověděl, že Litviněnko neměl přístup k žádným tajným informacím. "Než byl uvolněn z tajných služeb, neměl Litviněnko žádný přístup k státním tajemstvím," odpověděl Putin na otázku, co mohlo být příčinou Litviněnkovy vraždy.

"Byl obžalován ze zneužití moci pracovníka bezpečnosti, konkrétně z bití zadržených a za krádež výbušnin," řekl Putin a dodal, že Litviněnko byl suspendován a kvůli tomu nemusel prchnout ze země. Ostatní otázky týkající se šokující smrti bývalého agenta jsou podle Putina vhodnější pro vyšetřovatele než pro něj.

Litviněnko na smrtelné posteli obvinil Kreml, že ho nechal otrávit, což Vladimir Putin vehementně popírá. [celá zpráva]

Rusko prý nemění ceny energií s mocenskými cíli

Ruský prezident odmítl nařčení z toho, že Rusko zneužívá svého postavení dodavatele energií do cizích zemí k ovlivňování politické situace v těchto zemích, např. na Ukrajině, v Gruzii a v poslední době zejména v Bělorusku. [celá zpráva] Smlouvy o dodávkách energií jsou podle něj "ku prospěchu spotřebitelů, čemuž odborníci rozumějí".

Ruský prezident také hovořil o nutnosti zmenšení sociálních rozdílů v ruské společnosti. "Řešit je to třeba hospodářským růstem, a ne jako před 80 lety, kdy se všem všechno sebralo a rozdělilo," poznamenal v narážce na bolševickou revoluci.

Podle sociologů se vlastní hodnocení životní úrovně v Rusku paradoxně zlepšuje mnohem rychleji než ve skutečnosti; až tři pětiny městské populace nyní řadí samo sebe do střední třídy, zatímco podle reálných příjmů by do této kategorie spadala pětina až čtvrtina dotázaných. Hlavně však v průzkumech během posledních let klesl počet Rusů, stěžujících si, že sotva vyjdou s holým živobytím, z 34 na pouze 11 procent.

Podle Putina se podařilo nastartovat stabilní hospodářský růst také díky posílení bezpečnosti a vymýtáním korupce policejními složkami. Putin proto již ve středu opětovně rozhodl o zvýšení rozpočtu tajné služby FSB, nástupkyně sovětské KGB. Podle Putina by měl být rozpočet navýšen podobně jako loni, tj. o 26 procent.

Reklama

Související články

Rusko zahájilo ekonomickou blokádu Gruzie

Rusko v úterý časně ráno až do odvolání přerušilo veškeré dopravní a poštovní spojení s Gruzií. Evropská unie již apelovala na Moskvu, aby ekonomickou blokádu...

Výběr článků

Načítám