Hlavní obsah

Z Německa přepravili vzduchem jaderný odpad do Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DRÁŽĎANY/MOSKVA

Asi tři sta kilogramů jaderného odpadu pocházejícího z výzkumného ústavu v Rossendorfu u Drážďan přepravil v pondělí speciálně upravený ruský transportní letoun do Moskvy. Z Moskvy převezou odpad do Podolska, kde bude smíšen s nízkoobohaceným uranem a použit jako jaderné palivo.

Článek

Ve výzkumném ústavu v Rossendorfu, kde byl sovětský reaktor odstaven před patnácti lety, zůstávalo asi tři sta kilogramů jaderného odpadu. Mezi nimi bylo dvě stě kilogramů vysoce obohaceného uranu. 

Jaderný odpad byl naložen do osmnácti kontejnerů. Tahač s nimi vyjel ve 2:40 a zhruba za hodinu dorazil na drážďanské letiště vzdálené asi 20 kilometrů. Musel udělat jen krátkou objížďku, když odpůrci jaderné energie zablokovali křižovatku v Radebergu. Na letišti bylo odpad přeložen do speciálně upraveného transportního Iljušinu Il-76 , který vzlétl před osmou hodinou ráno. Na celou operaci dohlíželo 400 policistů. Návěs s nákladem eskortovalo kolem 40 policejních vozidel.

Přeprava jaderného odpadu do země původu je součástí americko-ruské Iniciativy k omezení globální hrozby (GTRI), která je podnikána v součinnosti s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE). Jeho cílem je vyhledat a vrátit jaderné materiály z celého světa, aby se nedostaly do rukou teroristů.

Do země původu se vracejí metráky jaderného odpadu

Některé německé organizace na ochranu životního prostředí označily rizika přepravy za "nevypočitatelná". Též se obávaly dalšího osudu odpadu a jeho transferu do třetí země.

GTRI byla spuštěna v roce 2004 a podle amerických zdrojů už zajistila přes 400 míst na světě. Poslední transport byl větší než všechny dosavadní akce GTRI dohromady.

Rossendorf je jedním z dvaceti výzkumných reaktorů v 17 zemích, které spadaly před rokem 1989 do sovětské sféry vlivu.  Podobné letecké transporty do Ruska už bez problémů uskutečnily Česko, pobaltské země nebo Egypt.

Reklama

Související témata:
Podolsk

Výběr článků

Načítám