Hlavní obsah

Zemřel George Bush starší

• Aktualizováno

Ve věku 94 let zemřel prezident USA z let 1989–1993 George Bush starší. Podle agentury AFP to oznámil jeho syn, exprezident George W. Bush.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zemřel George Bush staršíVideo: AP

 
Článek

Republikán Bush vykonával úřad v letech 1989 až 1993, předtím působil v mnoha vysokých funkcích včetně viceprezidentské pod Ronaldem Reaganem a jako ředitel CIA.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

George H.W. Bush v roce 1971

Podle mluvčího rodiny Jima McGratha zemřel 41. prezident USA v pátek krátce po 22:00 místního času.

Foto: Reuters

George Bush starší v roce 2008

„Jeb, Neil, Marvin, Doro a já se zármutkem oznamujeme, že po 94 pozoruhodných letech náš drahý táta zemřel,“ uvedl George W. Bush v prohlášení, které prostřednictvím Twitteru tlumočil McGrath.

„George H. W. Bush byl člověkem obdařeným ušlechtilostí charakteru a nejlepším otcem, jakého si syn nebo dcera mohou přát,“ dodal Bush mladší.

Foto: John Duricka, ČTK/AP

George H. Bush na snímku z roku 1970

Exprezident se v posledních letech opakovaně potýkal se zdravotními problémy. Pohyboval se na kolečkovém křesle kvůli Parkinsonově chorobě.

Letos na jaře - po smrti ženy Barbary, s níž byl ženatý 73 let - byl kvůli infekci, která se mu dostala do krve, přijat na jednotce intenzivní péče v nemocnici v Houstonu.

Foto: Pool, Reuters

Bývalý americký prezident George Bush starší při příjezdu do nemocnice v Houstonu

Bush starší si získal popularitu díky úspěchu Spojených států ve válce v Perském zálivu v roce 1991, ale následně vyprchala během krátké hluboké recese, kdy porušil svůj slib, že nebude zavádět nové daně. Při druhé kandidatuře na prezidenta republikánského politika porazil demokrat Bill Clinton.

Foto: Larry Downing, Reuters

George H.W. Bush s ženou Barbarou v roce 2008

V roce 1990 navštívil Československo a o devět let později ještě jednou zavítal do Prahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám