Hlavní obsah

Zeď bude za každou cenu, tvrdí Trump

– Washington
Právo, CNN, ČTK, BBC, doh

Za jakoukoliv cenu je americký prezident Donald Trump připraven realizovat svůj plán na stavbu protimigrační zdi na hranicích s Mexikem. Prohlásil, že k prosazení projektu je pevně odhodlán, a to i kdyby musel riskovat zmrazení činnosti vládních úřadů.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump na mítinku v arizonském Phoenixu.

Článek

„I kdybychom museli zastavit činnost naší vlády, tu zeď postavíme,“ vzkázal v noci na středu republikánský prezident opozičním demokratům. Kvůli sporům v Kongresu hrozí rozpočtové provizorium. Trump kvůli tomu opozici vyčetl, že ohrožuje národní bezpečnost. „Američané hlasovali pro kontrolu imigrace. Budeme mít zeď,“ řekl v úterý Trump na mítinku v arizonském Phoenixu, který na místě vyvolal velké vášně.

Zatímco prezidentovi příznivci, z nichž někteří vystáli až sedmihodinovou frontu, v sále aplaudovali, akce přilákala do města i odpůrce, kteří podle médií na policisty házeli lahve a kamení. Policie dav rozehnala za pomoci slzného plynu.

Silná vlna odporu proti Trumpovi se zvedla po jeho nedávných vyjádřeních k násilnostem okolo demonstrace krajní pravice ve městě Charlottesville, kde byla zabita jedna odpůrkyně nacionalistů. [celá zpráva] Prezident nyní „nečestným médiím“ vyčetl, že jeho slova zkreslila, a obvinil je, že nenávistným skupinám „poskytují platformu“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové záběry z dronu ukazují, jak auto najelo do demonstrantů v CharlottesvilluVideo: AP

Prezident ve Phoenixu na důkaz zopakoval své dřívější vyjádření – vynechal však přitom právě kontroverzní pasáž, v níž odsuzoval násilí na „mnoha a mnoha stranách“.

Kritika z OSN

Naznačil také milost pro exšerifa Phoenixu Joea Arpaia, který v roce 2013 navzdory soudnímu zákazu organizoval dopravní kontroly cíleně namířené proti přistěhovalcům. Za pohrdání soudem mu hrozí až půlroční trest, Trump ale řekl, že „bude v pořádku“. S milostí prý ale počká, aby nevyvolával kontroverze.

Výbor OSN pro odstranění rasové diskriminace (CERD) zároveň ve středu kritizoval USA za „rasistické násilí“ v Charlottesvillu s tím, že šlo o „selhání na nejvyšší politické úrovni“.  Vydal také nezvyklé „včasné varování“, které bylo v posledních letech použito v případech zemí, jako jsou Burundi, Irák, Nigérie či Pobřeží slonoviny.

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Donald Trump a tehdejší šerif Joe Arpaio na snímku z ledna 2016.

Trump ve Phoenixu zmínil i zahraniční politiku. USA podle něj zřejmě nakonec vypovědí Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA), o jejíchž nových podmínkách nyní Washington jedná s Kanadou a s Mexikem. Rozhodnutí však podle prezidenta ještě nepadlo.

Ke KLDR se Trump vyjádřil mírně optimisticky. „Respektuji fakt, že nás začíná respektovat,“ řekl na adresu severokorejského vůdce Kim Čong-una. „A možná, spíš ne, ale možná se může stát něco pozitivního,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám