Hlavní obsah

Zástupce šéfa Černobylu podezřívají z vlastizrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupce ředitele černobylské jaderné elektrárny podezřívají ukrajinské úřady z kolaborace s ruskými vojáky.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Sarkofág v černobylské elektrárně

Článek

Státní vyšetřovací úřad (DBR) podle rozhlasu Radio Svoboda prověřuje, zda se vysoký řídící pracovník dopustil vlastizrady a zda napomáhal okupačním vojskům při obsazení strategického objektu koncem letošního února.

Tisková služba úřadu informovala, že letos v březnu zadržela zástupce odstavené elektrárny, který v podmínkách válečného stavu svévolně opustil pracoviště a uprchl do jiné části Ukrajiny. Ačkoli je voják, uprchl do Zakarpatské oblasti na západě země a skrýval se tam. Úřady jej podezřívají také z dezerce, informoval portál lb.ua.

Rusové si z Černobylu odnesli radioaktivní suvenýry a řekli si o Darwinovu cenu

Válka na Ukrajině

„Uprchl z elektrárny a nezajistil fyzickou ochranu objektu, což bylo jeho bezprostřední povinností,“ uvedl DBU s tím, že prověřuje, zda se funkcionář „dopustil záškodnické činnosti proti Ukrajině“. Vyšetřovatelé společně s příslušníky tajné policie SBU prohledali úředníkův byt i kanceláře elektrárny.

Ruská vojska elektrárnu obsadila první den invaze a opustila ji po více než měsíci. Od 5. dubna je objekt pod kontrolou ukrajinské Národní gardy. Ukrajinský prezident vyznamenal zaměstnance elektrárny, kteří udržovali provoz v době ruské okupace.

Rusové si z Černobylu odnesli radioaktivní suvenýry a řekli si o Darwinovu cenu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám