Hlavní obsah

Výbor amerického Senátu podpořil Kavanaugha na soudce Nejvyššího soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Právní výbor amerického Senátu v pátek podpořil kandidaturu Bretta Kavanaugha na místo soudce Nejvyššího soudu. Kavanaugha navrhl prezident Donald Trump, ale proceduru zkomplikovalo obvinění ze sexuálního útoku, které proti kandidátovi vznesla profesorka psychologie Christine Blaseyová Fordová.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Brett Kavanaugh, kandidát na soudce Nejvyššího soudu USA během slyšení v právním výboru senátu.

Článek

Hlasování výboru předcházela dramatická debata, pro kandidáta se nakonec vyslovilo všech 11 senátorů z řad republikánů, všech deset demokratů bylo proti. O kandidatuře bude definitivně rozhodovat plénum Senátu.

Ještě před hlasováním vystoupil republikánský senátor Jeff Flake, který byl ještě ve čtvrtek nerozhodnutý, zda Kavanaugha podpoří. Prohlásil, že by bylo správné, aby veškerá obvinění proti kandidátovi prozkoumal Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Žádal proto, aby hlasování v plénu Senátu bylo o týden odloženo. Jeho požadavek zmátl některé senátory, kteří následně nevěděli, zda hlasují o odložení nebo přímo o podpoře Kavanaugha. Šéf výboru je musel ujišťovat, že o podpoře kandidáta.

Pátečnímu zasedání senátního výboru předcházel incident, jehož hlavní postavou byl rovněž Flake. Ten poté, co byl nerozhodnutý, v pátek ohlásil, že pro Kavanaugha hlasovat bude. U výtahu, kterým chtěl odjet k jednací místnosti, ho poté několik minut zdrželo několik žen, mezi nimiž nejméně jedna byla v minulosti obětí sexuálního násilí. „Neodvracejte zrak, podívejte se mi do očí a řekněte mi, že to, co se mi stalo, není důležité,” opakovaně tato žena naléhala na senátora, který se odpovědi vyhnul.

Údajný útok na střední škole

Christine Blaseyová Fordová pod přísahou v právním výboru Senátu ve čtvrtek prohlásila, že Kavanaugh ji jako středoškolák sexuálně napadl. Kavanaugh následně všechna obvinění rozhodně odmítl a prohlásil, že sexuálně nikoho nenapadl ani na střední škole, ani na univerzitě. Obvinění podle něj zničila jeho jméno a ublížila jeho rodině.

Foto: Reuters

Christine Blaseyová Fordová během slyšení před právním výborem amerického senátu.

Fordová, která se při popisování události z roku 1982 jen obtížně bránila slzám, senátorům řekla, že byla přesvědčená, že ji opilý Kavanaugh znásilní. Bála se také, že by ji mohl i neúmyslně zabít, neboť ve snaze umlčet její křik jí držel ruku na ústech a ona nemohla dýchat. Nakonec se jí ale podařilo uprchnout.

Viditelně rozčilený Kavanaugh senátorům řekl, že obvinění zničila jeho jméno a ublížila jeho rodině. „Nebyl jsem na večírku, o kterém Fordová mluví,” řekl. „Nikdy jsem sexuálně nikoho nenapadl. Ani na střední škole, ani na univerzitě, prostě nikdy,” prohlásil důrazným hlasem Kavanaugh, který se v některých částech své výpovědi se jen obtížně bránil slzám.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám