Hlavní obsah

Vražda vůdce Hamásu může ukončit mírový proces s Izraelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA/JERUZALÉM/WASHINGTON

Desetitisíce Palestinců v pásmu Gazy a na západním břehu Jordánu v neděli volaly po pomstě za smrt předáka Hamásu Abdala Azíza Rantisího, kterého v sobotu v Gaze zabila izraelská armáda. Většina zemí světa s výjimkou USA čin odsoudila. I umírněný palestinský premiér Ahmad Kurája uvedl, že tato akce znamená konec mírového procesu s Izraelem.

Foto: Jaroslav Blažek

Představení knihy o Pilníkovu

Článek

Představitel Palestinců Jásir Arafat uvedl, že zabití demonstruje potřebu Palestinců bránit se před Izraelem. Vyzval k jejich mezinárodní ochraně.

Několik hodin po útoku palestinské radikální hnutí Hamás oznámilo, že má nového vůdce v pásmu Gazy, jeho jméno však nechce z bezpečnostních důvodů prozradit. Přechod do anonymity však vzbuzuje obavy ze sblížení Hamásu s čistě teroristickými organizacemi. 

Evropská unie čin odsoudila

Egyptský ministr zahraničí Ahmad Máhir prohlásil, že "věrolomná vražda" Rantisího ukázala skutečné záměry Izraele. Za "odporný zločin" označilo útok Jordánsko, jehož král Abdalláh II. se má ve středu setkat s americkým prezidentem. Mluvčí Ligy arabských států ocejchoval útok jako "další čin izraelského státního terorismu". Írán připojil také kritická slova na adresu Spojených států, které podobným akcím "dávají zelenou".

Výhrady má nejen arabský svět, ale i země EU a Rusko. Ruské ministerstvo zahraničí vyjádřilo znepokojení nad možnými důsledky. Uvedlo, že Izrael se má právo se bránit aniž by však by přitom porušoval mezinárodní právo.

Zavraždění Rantisího odsoudil vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana. "Evropská unie důsledně odsuzuje mimosoudní vraždy," řekl Solana. Podle jeho slov "Izrael má právo na ochranu svých občanů před teroristickými útoky, ale akce tohoto typu jsou nezákonné a nevedou ke snížení napětí v oblasti Blízkého východu".  

Podobně se vyjádřil německý ministr zahraničí Joschka Fischer při setkání se svým francouzským kolegou Michelem Barnierem a zvláštním zmocněncem OSN pro Irák Lachdarem Brahímím v Paříži. Britský ministr zahraničí Jack Straw uvedl: "Britská vláda opakovaně objasnila, že cílené vražedné útoky jsou nezákonné a kontraproduktivní."

USA bez větších výhrad

Odlišný názor vyjádřily Spojené státy. Podle Bílého domu Izrael má právo se bránit preventivními a vůdce palestinského radikálního hnutí Hamás Abdala Azíza Rantisího zabil proto, že má obavy o destabilizaci situace na Blízkém východě. Mluvčí Bílého domu Scott McClellan však dodal, že by Izrael měl pečlivě zvažovat dopad každé takové akce s tím, že Hamás je teroristická organizace, která útočí na civilisty a  nese odpovědnost i za sobotní zabití izraelského vojáka na izraelsko- palestinském hraničním přechodu v Erezu.

Izraelský premiér Šaron v první reakci na zabití předáka Hamasu Abdala Azíze Rantisího vyslovil pochvalu izraelské armádě.  "Premiér zaslal blahopřání za úspěšnou operaci a zavraždění Rantisího a dodal, že politika boje proti terorismu na jedné straně a postupného stahování na straně druhé bude pokračovat," uvedl izraelský rozhlas. Rantisí byl zastánce tvrdé politiky vůči Izraeli.

Mluvčí Izraelského ministra zahraničí už v sobotu uvedl: "Zkusili jsme to před pár měsíci. Tentokrát jsme ho dostali."

Rantisího smrt se čekala

Rantisího syn Mohammed uvedl, že čekal otcovu smrt. Izraelci na něj zaútočili už v červnu loňského roku. "Není to nic neočekávaného od Židů, protože oni se nás pokoušejí pozabíjet. Cílem jsou všichni Palestinci, takže přirozené nejprve vyřadit naše vůdce." Dodal, že v džihádu je možné buď vítězství nebo mučednická smrt.

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael zabil nového vůdce Hamásu

Necelý měsíc po atentátu na šéfa radikálního palestinského hnutí Hamás šajcha Ahmada Jásína zaútočil Izrael na jeho nástupce Abd al-Azíze Rantísího. Automobil,...

Výběr článků

Načítám