Hlavní obsah

Izrael zabil nového vůdce Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Necelý měsíc po atentátu na šéfa radikálního palestinského hnutí Hamás šajcha Ahmada Jásína zaútočil Izrael na jeho nástupce Abd al-Azíze Rantísího. Automobil, ve kterém jel nedaleko Gazy, se stal terčem raketového útoku. Rantísí byl tězce zraněn. Po převozu do nemocnice však zemřel.

Foto: Eva Shareefa
Článek

Při útoku podle CNN zahynul i Rantísího syn a osobní strážce. Izrael se k atentátu prozatím nevyjádřil. Útok izraelských vrtulníků proti Rantísímu potvrdila i satelitní televize al-Džazíra.

Izrael se Rantíciho pokusil zabít již loni 10. června, tehdy se mu však podařlo vyváznout, i když bylo zraněno 6 lidí. Vyskočil z vozu těsně před tím, než byla zahájena palba.

Hnutí Hamás v první reakci na zavraždění Rantisího pohrozilo Izraeli tvrdou odvetou a zdůraznilo, že bude v boji za zničení židovského státu důsledně pokračovat. Rantisího zavraždění odsoudilo také palestinské vedení.

Rantísí nahradil šajcha Ahmada Jasína, kterého Izrael zabil 22. března také při raketovém útoku. Rantisí patřil mezi nejradikálnější členy Hamásu a odmítal jakýkoli kompromis s Izraelem.

Rantísí v jednom z rozhovorů pro deník Právo nazval Izrael zlodějem. "Kdyby zloděj přišel do vašeho bytu a vyhodil vás na ulici, konec vaší tragédie by nastal, jakmile byste se vrátil domů," uvedl. "Mají právo existovat, ale nikoli na úkor naší země. Copak byste přistoupil na to, aby teď Palestinci přišli do Česka a vybudovali si tam palestinský stát?," řekl loni v srpnu.

Abd al-Azíz Rantísí ...
... se narodil v arabské obci Jabna v Palestině. Když mu bylo šest měsíců, jeho rodina v souvislosti se vznikem Izraele odešla do uprchlického tábora Chán Júnis v pásmu Gazy. V Egyptě vystudoval medicínu, později působil jako dětský lékař, činitel Červeného půlměsíce, přednášel na Islámské univerzitě v Gaze.
.:.
V roce 1987 byl jedním ze šesti zakládajících členů Hamásu, kde se postupem času vypracoval na faktickou jedničku a pravou ruku paralyzovaného duchovního vůdce hnutí šajcha Ahmada Jásína. Izrael tvrdí, že ačkoliv Rantísí formálně patří k politickému křídlu Hamásu, ve skutečnosti je i hlavou aparátu, který rozhoduje o všech významných teroristických útocích.
.:.
Rantísí strávil několik let v izraelských vězeních, později jej zavírala i Arafatova palestinská vláda, již Hamás často kritizoval za ústupky vůči Izraeli. 10. června 2003 na poslední chvíli se zraněními vyvázl z vozu, na který izraelské vrtulníky vypálily několik raket a zcela jej zdemolovaly.
.:.
Byl ženatý, měl čtyři dcery, dva syny a deset vnoučat.

Reklama

Výběr článků

Načítám