Hlavní obsah

Vodu pro Krym i přes sankce jistí dánská čerpadla

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Problémy se zásobováním vodou, s nimiž se Krym po ruské anexi potýká, se Moskvě v metropoli Simferopol podařilo částečně vyřešit. Děje se tak za použití nejmodernějších a nejvýkonnějších čerpadel dánské firmy Grund­fos, ačkoliv prodej takového zařízení do regionu sankce vyhlášené Evropskou unií zakazují, upozornila stanice Deutsche Welle.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržené ukrajinské lodě v přístavu na Krymu

Článek

Obyvatelé Simferopolu mají nyní tekoucí vodu 18 hodin denně, informovala na konci dubna ruská média s tím, že jde o trojnásobné zlepšení oproti stavu po anexi, kdy Ukrajina zablokovala zásobování poloostrova ze svého území.

Rusko stahuje po cvičení vojáky z Krymu

Evropa

Konstrukcí výkonných zařízení čerpajících vodu z artéských studní u krymské metropole se tehdy chlubila moskev­ská firma VDK Avtomatika. Na fakt, že jde o zařízení dánské firmy Grundfos, jako první poukázali ruští aktivisté z nevládní organizace Scanner project.

Rusko nacvičuje na Krymu útočnou operaci

Evropa

Deutsche Welle dohledala konkrétní model zařízení – sedm moderních CR 185-8 A-F-A-V-HQQV, která ještě oficiálně ani nebyla uvedena na ruský trh. Zařízení, které Grundfos na internetu nabízí za cenu 48 206 eur (přes 1,2 milionu Kč) za kus, má motory německé firmy Siemens. Ani jedna ze společností prý o dodávkách zařízení na Krym nic neví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám