Hlavní obsah

Rusko stahuje po cvičení vojáky z Krymu

Alex Švamberk, Alex Švamberk
Moskva
Aktualizováno

Ruské ministerstvo obrany v pátek oznámilo, že začalo stahovat své jednotky z Krymu, kde se účastnily rozsáhlých manévrů. Po cvičení se vracejí na své domovské základny. Stahování potrvá do 1. května.

Foto: ČTK/AP

Ruský pásový transportér připravený k přepravě transportním letadelm Il-76

Článek

Vojenské cvičení ukončil ve čtvrtek šéf resortu obrany Sergej Šojgu během pobytu na Krymu, který Rusko v roce 2014 zabralo Ukrajině.

„V souladu s nařízením ministra obrany Ruské federace Sergeje Šojgua 23. dubna vojáci Jižního vojenského okruhu a vzdušných výsadkových sil zapojení do náhlé prověrky zahájili návrat do bodů své trvalé dislokace,“ uvedlo ministerstvo obrany v prohlášení. Aktuálně jednotky, které se účastnily nácviku vylodění na jihu Krymu na polygonu Opuk, míří na nádraží ve Feodosii, námořní pěchota nasedá do vyloďovaných člunů. Další jednotky míří na letiště. Přes Kerč se stahuje technika.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruská výsadková technika u transportních letadel Il-76

Ministerstvo však neuvedlo nic o stahování od zbylé části hranice s Ukrajinou.

Rusko nacvičuje na Krymu útočnou operaci

Evropa

Přesuny mají skončit do 1. května. Na anektovaném Krymu se cvičení zúčastnilo přes 10 tisíc vojáků, kteří měli k dispozici desítky válečných lodí a 1200 kusů zbraní a další vojenské techniky. Nacvičovali výsadkovou vyloďovací operaci.

Šojgu řekl, že účelem cvičení bylo prověřit bojovou připravenost ruských vojáků a všechny cíle náhlé prověrky byly splněny. „Vojska projevila schopnost zajistit spolehlivou obranu,“ citovalo ministerstvo slova Šojgua, který zdůraznil, že šlo o  reakci na vojenské aktivity u jižních hranic Ruska. Od půlky března se na Balkáně koná velké cvičení NATO Defender 2021.

Foto: ČTK/AP

Ruská vojenská technika při cvičení na Krymu

Manévry přispěly k extrémní eskalaci situace na východě Ukrajiny v době, kdy Rusko postupně přisouvalo jednotky do blízkosti celé ukrajinské hranice, přičemž jejich počet přesáhl množství z dob anexe Krymu v roce 2014. Kyjev se bál útoku, protože přibýval i počet střetů mezi ukrajinskými vládními silami a separatisty na Donbasu.

Slova o stažení přivítal ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba: „Prohlášení Šojgua je vítaný vývoj. Jestliže Rusko skutečně stáhne od hranic s Ukrajinou svou ohromnou vojenskou sílu, kterou tam rozmístilo, sníží to napětí. Ale je potřeba si pamatovat, že tento krok neukončí ani současnou eskalaci, ani konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem.“ Dodal však, že nešlo jen o přisunutí jednotek, které se nyní musejí vrátit, ale že tam Rusko provádělo nebezpečné manévry a vytvořilo skutečnou hrozbu pro Ukrajinu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám