Hlavní obsah

Velvyslanec Izraele napadl umění, které "podporuje terorismus"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Izraelský velvyslanec ve Švédsku Zvi Mazel při zahájení výstavy po názvem Making Differences ve Stockholmu v pátek večer částečně zničil jeden z vystavovaných exponátů, protože "podporovalo palestinský terorismus".

Foto: archív CinemArt

Noe

Článek

Objekt autorské dvojice Dror Feiler - Gunilla Sköld Feiler je fontánou s bazénem, v němž je červená voda. Uprostřed "krvavě" zbarveného bazénu pluje plachetnice s portrétem palestinské advokátky Hanadi Jaradatové, která loni v říjnu v restauraci v izraelské Haifě vyhodila sama sebe do povětří a tím zabila dalších 21 osob a desítky zranila.

Izraelský velvyslanec hodil do bazénku několik lamp okolního osvětlení a způsobil tím zkrat elektrického vedení. Publikum reagovalo nesouhlasně a velvyslanec byl nakonec donucen opustit prostory výstavy i přesto, že se pokoušel svůj čin vysvětlit.

Mazel: To nešlo tolerovat

Pro tiskovou agenturu TT pak Zvi Mazel uvedl, že na umělecká díla se zprvu velmi těšil. "Jenomže pak jsem byl přivítán obrázkem usmívající se sebevražedkyně, ženy, jež před několika měsíci v Haifě zabila 21 lidí. Plula na lodi zvané Sněhurka v bazénku naplněném krví. Text na zdi pak ospravedlňoval to, co tato hromadná vražedkyně udělala," vysvětlil.

Dílo podle něj nelze vzhledem k rodinám pozůstalých tolerovat. "Jako velvyslanec Izraele jsem nemohl proti tak obscénnímu zkreslování skutečnosti zůstat lhostejný," dodal.

"Doufal jsem v umělecký dialog, jde však o zatracené dohadování," komentoval incident Thomas Nordanstad, který je za výstavu v Historickém muzeu zodpovědný. Zatím není jasné, zda bude mít incident politické následky.

Obavy, že se Izrael nadcházející stockholmské konference nezúčastní, však podle deníku Dagens Nyheter již existují. Krister Kumlin ze švédského ministerstva zahraničí by však podobný postup měl za velmi nešťastný: "Z komára by se udělal velbloud. Zároveň to však ukazuje, jak výbušné tyto otázky skutečně jsou," konstatoval.

Při páteční vernisáži bylo ve stockholmském Historickém muzeu otevřeno celkem šest výstav umění označovaného jako "provokativní" či "zpochybňující". Konference, s níž je akce spojena, začíná ve švédském hlavním městě 26. ledna a její zahajovací projev přednese generální tajemník OSN Kofi Annan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám