Hlavní obsah

Ve Francouzské Guayaně začala stavba ruského kosmodromu

Novinky, hor, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Kácením stromů a čištěním uvolněného prostranství začala ve Francouzské Guayaně výstavba nové části kosmodromu Kourou, z níž mají od roku 2006 startovat ruské rakety Sojuz ke komerčním letům. Tento projekt, který letos v květnu schválila Evropská kosmická agentura, bude stát celkem 314 miliónů eur (přes 10 miliard korun), přičemž polovinu této částky zaplatí Francie.

Foto: Leona Roháčková
Článek

Zdroj z ruské kosmické agentury Rosaviakosmos, který nechtěl být jmenován, dnes pro agenturu RIA-Novosti upřesnil, jak bude financování projektu rozděleno.

Ruská technologie

Více než třetinu částky - 121 miliónů eur - dostanou přes francouzskou společnost Arianespace ruské kosmické firmy a 193 miliónů různé evropské podniky, jež se budou podílet na výstavbě infrastruktury pro nový startovací komplex.

Na evropské podniky, zejména z Francie, připadnou především zemní a terénní práce, betonování základových desek, stavba technologických hal, budování silnic a železniční přípojky a zajištění bezpečnostního systému. Samotný startovací komplex vybudují ruští specialisté z konstrukční kanceláře všeobecného strojírenství (KBOM).

Blízkost rovníku

Rusko projevilo zájem o přístup k vesmírnému středisku v Kourou vzhledem k jeho blízkosti rovníku, což umožní ruským raketám vynášet na vyšší oběžnou dráhu kolem Země těžší náklady ve srovnání se starty z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Starty z Kourou tak budou až dvaapůlkrát účinnější než z Bajkonuru.

Ruským vkladem do celého projektu je kosmická technologie, jež umožňuje relativně nekomplikované starty značného počtu raket do roka. Rusko tak bude moci zajišťovat komerční straty pro ESA a případně i jiné subjekty. Naproti tomu pro starty vlastních pilotovaných raket a také pro vojenské účely bude nadále využívat Bajkonur a Pleseck na severu Ruska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám