Hlavní obsah

Varšava má podporu Berlína. Chce ale peníze na zeď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plné podpory se ve čtvrtek v Berlíně dostalo polskému premiérovi Mateuszi Morawieckému, jehož země zadržuje na hranicích migranty z blízkovýchodních států. Polský předseda vlády přijel již na osmou zahraniční návštěvu za pět dní – dosud o situaci na pomezí s Běloruskem informoval ve všech státech Pobaltí, v Maďarsku, Chorvatsku, Francii či Slovinsku.

Foto: Kprm, Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki na hranicích s Běloruskem

Článek

„V žádném případě nesmí docházet ke zneužívání lidí v hybridních konfliktech,“ uvedla po setkání končící německá kancléřka Angela Merkelová. „Pokud nenastane žádný pokrok a vývoj dál půjde současným směrem, pak mohou přijít nové sankce,“ dodala.

Morawiecki ji ujistil, že „Polsko hlídající své hranice tak zároveň chrání i Německo“.

Skupina V4 plně podporuje Polsko v nynější krizi na hranicích s Běloruskem

Evropa

V noci ze středy na čtvrtek se násilím pokusilo proniknout do Polska 374 migrantů, úspěšných bylo 230 z nich. „Rozhodný zákrok polských pohraničníků však i v těchto případech dokázal běžence na cestě do vnitrozemí po několika desítkách metrů zadržet a všechny vrátit na hranici s Běloruskem,“ uvedla mluvčí polské pohraniční stráže Anna Michalská.

Bariéra za miliardy

„Všechny státy NATO odsuzují zneužívání lidí Lukašenkovým režimem k útokům na polsko-běloruské hranici, ale i na hranici Běloruska s Litvou a Lotyšskem,“ ujistil ve čtvrtek po bruselském setkání s polským prezidentem Andrzejem Dudou generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Lotyšsko chce z peněz EU vybudovat plot proti Lukašenkovým migrantům

Zahraniční

Varšavě ale jen slova podpory nestačí. „Když Polsko poctivě brání a stráží východní hranici EU a NATO, podíl na financování výstavby nové, solidní 5,5 metru vysoké a 183 kilometrů dlouhé zdi mezi Polskem, EU a Běloruskem by mohl být 50 : 50,“ řekl Morawiecki v rozhovoru pro Le Figaro. Plánované náklady na její výstavbu (hotova by měla být do příštího léta) se budou pohybovat kolem 1,6 miliardy zlotých (8,87 mi­liardy Kč).

Polsko zadrželo už přes tři sta převaděčů

Evropa

Libanonská vláda ve čtvrtek nařídila cestovním kancelářím v zemi, aby jako destinaci přestaly propagovat Bělorusko. Cílem kroku je zpomalit tok migrantů k hranicím Polska, Litvy a Lotyšska.

Reklama

Výběr článků

Načítám