Hlavní obsah

V Maďarsku pokračuje Gyurcsány, šéf opozice nabízí demisi

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Maďarská socialistická strana (MSZP) v čele s Ferencem Gyurcsányem dokázala to, co se nepovedlo ještě žádné politické garnituře od změny režimu v roce 1990. Socialisté totiž v neděli zvítězili ve druhých parlamentních volbách za sebou a mohou s liberály vládnout ještě čtyři roky. Pravice totiž byla nejednotná a FIDESZ nenašel partnera.

Článek

Předseda poražené pravicové strany FIDESZ Viktor Orbán oznámil, že na nejbližším kongresu strany nabídne svou demisi. "Přijímám plnou odpovědnost za kampaň a za všechny chyby," řekl Orbán v maďarské televizi.  Dodal, že demisi nabízejí všichni, předseda i místopředsedové strany. "Rozhodnout nyní musí celostátní kongres (Fidesz), který zasedne v příštích týdnech," řekl Orbán.

"Ukázalo se, že ten, kdo spolupracuje, vyhrává. Kdo nespolupracuje, prohrává. Bez spolupráce na pravé straně politického spektra nebylo možné zvítězit ve druhém kole," přiznal Orbán. Z porážky pravice nepřímo obvinil menší pravicovou MDF: "Vina není na naši straně. My jsme získali stejný počet mandátů, jako před čtyřmi lety."

Koalici k jasnému vítězství pomohla nejednotnost pravicové opozice. Maďarský občanský svaz FIDESZ nedokázal najít společnou řeč s konzervativním Maďarským demokratickým fórem (MDF).

Dávidová kritizovala FIDESZ

Předsedkyně MDF Ibolya Dávidová viděla příčinu porážky pravice v politice FIDESZ. "FIDESZ prohrál volby proto, že se obrátil proti přátelům a stavěl svou politiku na zrádcích. My chceme být v zájmu státu konstruktivní opozicí," konstatovala v povolebním projevu. Tvrdě připomněla Orbánovi krach jeho politiky sjednocování pravice v jednu stranu. FIDESZ pohltil několik menších pravicových stran a oslovil také některé lidi v MDF. Dávidová však dokázala tomuto tlaku odolat. "Voliči jasně řekli, že nechtějí jednu pravicovou stranu," zdůraznila Dávidová.

Politolog László Kéri poukázal na to, že FIDESZ udělal v kampani několik vážných chyb: "Pravice chybně počítala s nízkou účastí. FIDESZ si myslel, že může zvítězit sám bez spojenců a ukázalo se, že Orbán je pro nerozhodné voliče nepřijatelný. FIDESZ prohrál volby v posledním měsíci v průběhu kampaně." Upozornil však také na to, že FIDESZ si navzdory chybám udržel své voliče, nezískal však nové. "V minulosti se Orbánovi vždy podařilo před druhým kolem získat nové voliče. Nyní se tak nestalo," uvedl Kéri.

Orbánovi se nepodařilo zaktivizovat ve větší míře voliče na venkově, kde je pravice silnější. Naopak voliči koalice ve větších městech a metropoli byli velmi disciplinovaní a dostavili se k urnám ve velkém počtu.

Socialisté dokázali spolupracovat

Spolupráce MSZP a liberálů byla před druhým kolem velmi efektivní. Společná kampaň obou stran a vzájemné odstupování kandidátů ve prospěch úspěšnějšího z prvního kola přinesla své ovoce. "Volby jsou úspěchem celé koalice a její schopnosti spolupracovat," uvedl v prvním hodnocení politolog Gábor Török. Gyurcsány sice před druhým kolem naznačil, že v případě absolutní většiny MSZP, vytvoří vládu samostatně, ale voliči se vyslovili jasně pro pokračování koalice. Vítězství socialistů není tak výrazné a liberálové si udrželi pozice.

Kdo je Ferenc Gyurcsány

Ferenc Gyurcsány se narodil 4. července 1961 ve městě Pápa jako syn pomocného dělník a tkadleny. Je potřetí ženatý, má čtyři děti ve věku 18, 16, 10 a 9 let. Původně byl učitelem, ale dálkově vystudoval ekonomickou univerzitu. Před rokem 1990 byl funkcionářem v Komunistickém svazu mládeže. Po změně režimu podnikal a jeho firmě Altus se dařilo, Gyurcsány se stal jedním z nejbohatších Maďarů. V roce 2002 začal pracovat jako poradce tehdejšího premiéra Pétera Medgyessyho a následně zastával v jeho vládě post ministra mládeže a sportu. Po odvolání neúspěšného Medgyessyho v roce 2004 se stal předsedou vlády. Moderní, dravý a rozhodný politik dostal socialisty postupně z krize a dovedl je k vítězství ve volbách. Gyurcsány získal pověst, že jako jediný dokáže konkurovat Orbánovi a komentátoři ho označili za Antiorbána. Své schopnosti Gyurcsány potvrdil v poslední televizní diskusi před volbami, v níž rétora Orbána jasně porazil.

(ivi)

Ekonomové upozorňují, že novou vládu čeká řešení nepříznivého hospodářského vývoje, především vysokého deficitu veřejných financí.

Reklama

Související články

První kolo maďarských voleb skončilo patem

Nedělní první kolo parlamentních voleb v Maďarsku nic nerozhodlo, i když se ho zúčastnilo 67,83 % voličů. O 174 mandátech v 386členném parlamentu se rozhodne...

Maďarská levice je krůček od vítězství

Nedělní druhé kolo parlamentních voleb, které rozhodne o 110 poslaneckých mandátech, s definitivní platností určí, kdo bude sestavovat novou maďarskou vládu....

Výběr článků

Načítám