Hlavní obsah

V jordánském parlamentu se porvali poslanci. Bitku zachytily kamery

I mezi zákonodárci v parlamentech občas dojde na flákance. V tom jordánském se tento týden strhla mela po vyhroceném jednání o dodatcích k ústavě, které by zvětšily pravomoci jordánského krále.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V jordánském parlamentu se strhla rvačkaVideo: Reuters

 
Článek

Úterní projednávání dodatků k ústavě se neslo v bouřlivém duchu. Jeden z poslanců nahlas komentoval projev svého kolegy, což se nelíbilo ostatním poslancům ani předsedajícímu. Ten nakonec vyzval neukázněného poslance, aby jednání opustil.

Strhla se hlasitá výměna názorů, která záhy přerostla ve strkanici, a došlo i na pěsti. Při rvačce nebyl nikdo zraněn, utrpěla však důstojnost mnoha zákonodárců a zejména parlamentu samotného.

Dostaneš flákanec ve znakovém jazyce. Bitka ve Sněmovně baví internet

Koktejl

„Takovéto chování je zkrátka nepřijatelné a poškozuje reputaci celé naší země,“ posteskl si poslanec Khalil Aityeh, který se strkanice neúčastnil, ale musel jí smutně přihlížet.

Jordánský parlament projednává dodatky k ústavě, které v zemi vzbuzují kritiku. Dodatky totiž mají umožnit vytvoření Národní bezpečnostní rady, které by předsedal král Abdalláh II.

V Jordánsku proběhlo zatýkání mezi politickými špičkami

Blízký a Střední východ

Jako šéfovi rady by pak králi spadla do rukou pravomoc jmenovat ministra spravedlnosti, šéfa soudů šaría či šéfa Královského hašemitského soudu (obdoba správního soudu, který je pojícím článkem mezi králem a jordánským režimem).

Vznik rady by podle kritiků znamenal vytvoření paralelní moci výkonné, král by totiž rozhodoval o obsazení většiny důležitých postů a rovnováha mezi králem a vládou by se povážlivě naklonila na královskou stranu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám