Hlavní obsah

V Gruzii 15 kandidátů na prezidenta

Právo, ČTK, hor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TBILISI/MOSKVA

O funkci gruzínského prezidenta se při volbách 4. ledna příštího roku bude ucházet 15 kandidátů. Oznámila to v noci na středu ústřední volební komise poté, co skončila lhůta pro podání kandidatury.

Foto: Ladislav Kresta pro Korunku Luhačovice

Petr Čajánek daruje vzorek krve do registru dárců kostní dřeně.

Článek

Největším favoritem voleb je bývalý ministr spravedlnosti a předák strany Národní hnutí Michail Saakašvili, hlavní představitel dosavadní opozice, která protestními akcemi donutila 23. listopadu k demisi prezidenta Eduarda Ševardnadzeho.

Návrh odkladu voleb

Kandidáti musejí do 12. prosince doplnit veškeré náležitosti a předložit 50 tisíc podpisů voličů na svoji podporu. Poté volební komise rozhodne o jejich oficiální registraci.

K odkladu voleb však dnes v Moskvě vyzval vůdce gruzínské autonomní republiky Adžarie Aslan Abašidze.

"Gruzie není na volby připravena, tím méně na volby na státní úrovni. Dojde k velkému falšování. Pokud volby nebudou odloženy, Adžarie se jich nezúčastní," řekl Abašidze a doporučil odložit hlasování o sedm měsíců.

USA a Rusko: spor o Gruzii

Vytváření "jakýchkoli trojúhelníků nebo os Rusko-Gruzie-USA" odmítl ruský ministr zahraničí Igor Ivanov.

Reagoval tak na úterní setkání amerického ministra zahraničí Colina Powella a úřadující gruzínské prezidentky Nino Burdžanadzeové na konferenci OBSE v nizozemském Maastrichtu, kde Burdžanadzeová nastínila svou představu trojúhelníku Gruzie-USA-Rusko.

"Moskva navrhuje Gruzii rovnoprávnou spolupráci," prohlásil ruský ministr. Dodal, že Rusko nezasahuje do záležitostí svrchovaných států a nepodporuje separatistická hnutí.

Reagoval tak na varování Powella, který v úterý prohlásil, že Moskva nesplnila termín odsunu svých vojsk z Gruzie, a tak přispěla k tamní krizi. Zdůraznil, že by se neměla poskytovat podpora separatistickým snahám gruzínských autonomních republik.

Reklama

Související témata:

Související články

Autonomní republiky odmítají změny v Gruzii

Jižní Osetie, převážně Rusy obývaná autonomní republika v Gruzii, se chce připojit k Rusku. Prohlásil to v Moskvě její vůdce Eduard Kokojev. Šéf další...

Gruzie kritizuje Rusko za styky se separatisty

Politiku Moskvy vůči Gruzii kritizovala v pondělí na zasedání ministrů zahraničí zemí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v nizozemském...

Výběr článků

Načítám