Hlavní obsah

Gruzie kritizuje Rusko za styky se separatisty

Právo, DPA, hor
MAASTRICHT

Politiku Moskvy vůči Gruzii kritizovala v pondělí na zasedání ministrů zahraničí zemí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v nizozemském Maastrichtu prozatímní gruzínská prezidentka Nino Burdžanadzeová. Obvinila Rusko z podkopávání suverenity země tím, že "podporuje separatisty".

Foto: archiv M. Rady

Světem efektivní logistiky provede účastníky workshopů 11. a 13. listopadu v Měšťanské besedě Michael Rada.

Článek

Na zasedání, jež se mimo jiné zabývá situací v Gruzii a Moldavsku, Burdžanadzeová odsoudila přijetí nejvyšších představitelů gruzínských autonomních republik vysokými ruskými představiteli minulý týden v Moskvě.

Prohlásila, že ruské vedení tak negovalo pozitivní poselství z předchozích dnů, kterým byla pomoc při pokojném sesazení bývalého prezidenta Ševardnadzeho.

Současně se Burdžanadzeová vyslovila pro dobré vztahy s Moskvou a za jejich předpoklad označila urychlený odchod ruských vojsk z gruzínského území. Tbilisi však chce respektovat všechny mezinárodní smlouvy, uzavřené předchozí vládou.

Burdžanadzeová zároveň potvrdila zájem nového vedení země o vstup Gruzie do NATO, včetně poskytnutí území pro případné základny Aliance.

Peníze z EU

Zasedání, jehož se účastní zástupci 55 členských států OBSE včetně náměstka českého ministra zahraničí Jana Winklera, dnes varovalo před porušováním základních lidských práv při boji proti terorismu.

"Bylo by kontraproduktivní a škodlivé, kdyby byl terorismus používán jako záminka pro omezování lidských práv," prohlásil odstupující předseda OBSE Jaap de Hoop Scheffer.

Podle Scheffera sází OBSE při zvládání konfliktů nadále na spolupráci a konzultace s jinými mezinárodními organizacemi. To se ukazuje také v Gruzii, jež potřebuje pomoci s organizací prezidentských voleb 4. ledna, aby byly spravedlivé a demokratické.

Nizozemí chce na tuto pomoc vyčlenit jeden milión eur (asi 32 mil. korun) z celkově potřebných asi pěti miliónů eur. Pomoci jsou připraveny i další země a Evropská komise. Scheffer však současně zdůraznil, že jen demokratické volby samy o sobě nevyřeší problémy s Abcházií a Jižní Osetií.

Gruzie ve finanční tísni

"Gruzie se nachází na pokraji finanční krize." Na mítinku s novináři to dnes v Tbilisi prohlásil nový gruzínský státní ministr Zurab Žvanija. Dodal, že vláda se chce obrátit na mezinárodní dárcovské organizace se žádostí o potravinovou pomoc pro příslušníky gruzínských ozbrojených sil.

Burdžanadzeová by se podle kuloárních informací měla sejít v nejbližších hodinách s ministry zahraničí Ruska a Německa Igorem Ivanovem a Joschkou Fischerem.

Reklama

Související témata:

Související články

Autonomní republiky odmítají změny v Gruzii

Jižní Osetie, převážně Rusy obývaná autonomní republika v Gruzii, se chce připojit k Rusku. Prohlásil to v Moskvě její vůdce Eduard Kokojev. Šéf další...

Výběr článků

Načítám