Hlavní obsah

Izvěstija: Moskva nabídne protektorát separatistům

Právo, ČTK, hor
MOSKVA

Moskva je údajně připravena navrhnout dvěma autonomním gruzínským republikám formu protektorátu. Napsal to v pátek ruský list Izvěstija v souvislosti s jednáním šéfů Abcházie Eduarda Kokojeva a Jižní Osetie Vladislava Ardzinby s ruským ministrem zahraničí Igorem Ivanovem.

Foto: BHC Most

Miroslav Škorpík při zápase

Článek

Podle listu by takový krok byl "na jedné straně v souladu s mezinárodním právem a na druhé by to republiky de facto zakotvilo v Ruské federaci".

"Nikdo v Rusku nevěří, že mohou existovat normální vztahy s týmem, který vedl 'sametovou revoluci'," napsal list v narážce na skupinu osob kolem Michaila Saakašviliho, jež byla v čele protestů proti prezidentu Eduardu Ševardnadzemu.

Ivanov jednal dnes v Moskvě také se šéfem Adžarie Aslanem Abašidzem, který odtržení od Gruzie sice nikdy nepodporoval, ale má silné výhrady vůči novému gruzínskému vedení, zejména vůči Saakašvilimu, jenž je nejvážnějším kandidátem na prezidentský úřad.

Množí se demise

Demisi v pátek podala další klíčová postava spojená se Ševardnadzem - předsedkyně ústřední volební komise Nana Devdarianiová. Ševardnadze ji jmenoval do funkce letos v srpnu na základě doporučení OBSE.

Již ve středu podal demisi gruzínský ministr zahraničí Iraklij Menagarišvili, blízký spojenec Ševardnadzeho. Ve funkci ho zatím nahradil jeho první náměstek Merab Antadze.

Od Ševardnadzeho rezignace se už vládních funkcí vzdali ministři vnitra a financí Koba Narčemašvili a Mirian Gogiašvili a rovněž státní ministr Avtandil Džorbenadze, jehož ve čtvrtek nahradil jeden z vůdců strany Demokraté Zurab Žvanija.

Opravy volebního zákona

Gruzínský parlament na svém zasedání schválil některé úpravy volebního zákona. Mimo jiné prodloužil o pět dnů registraci kandidátů na úřad prezidenta a změnil způsob obsazování míst v ústřední volební komisi.

Nyní její členy jmenuje prezident a schvaluje parlament, dřív stačilo jen jmenování na doporučení OBSE.

Reklama

Související témata:

Související články

USA podle DPA rozhodly o pádu Ševardnadzeho

V Gruzii prohrál stárnoucí patriarcha Eduard Ševardnadze nejen s opozičním vůdcem Michailem Saakašvilim. V zákulisí sváděly i USA a Rusko zápas o vliv v malé,...

Výběr článků

Načítám