Hlavní obsah

Autonomní republiky odmítají změny v Gruzii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA/TBILISI

Jižní Osetie, převážně Rusy obývaná autonomní republika v Gruzii, se chce připojit k Rusku. Prohlásil to v Moskvě její vůdce Eduard Kokojev. Šéf další autonomní republiky Adžarie zase označil události v Tbilisi za státní převrat. "

Článek

Myslíme si, že z politických a historických důvodů můžeme žádat o připojení k Rusku," řekl v Moskvě samozvaný "prezident" Jižní Osetie Eduard Kokojev. Již v červnu oznámil, že požádal ruského prezidenta o připojení Jižní Osetie do svazku Ruské federace.

"Dialog s Tbilisi obnovíme jen poté, co bude ve funkci nová zákonná vláda. Nyní vládnou v Tbilisi nacionalisté, kteří pro nás znamenají hrozbu," řekl novinářům Kokojev. Uvedl, že Jižní Osetie chce jednat v Adžarií a Abcházií, aby zaujaly společné stanovisko ke změně vlády v Tbilisi.

"To, co se odehrálo v Tbilisi nelze nazvat sametovou revolucí. Sametová revoluce neexistuje, poněvadž všechny revoluce jsou krvavé," prohlásil dnes šéf Adžarské autonomní republiky a Všegruzínského svazu obrody Aslan Abašidze, spojenec bývalého gruzínského prezidenta Eduarda Ševardnadzeho. "Události v Gruzii jsou státním převratem a život Eduarda Ševardnadzeho je v ohrožení," dodal Abašidze, jehož strana oznámila, že bude bojkotovat dnešní mimořádné zasedání gruzínského parlamentu, které rozhodlo, že nové prezidentské volby se uskuteční 4. ledna.

Abašidze zároveň obvinil radikály, že v Tbilisi zničili sídlo jeho strany. "Předseda Adžarské autonomní republiky a Všegruzínského svazu obrody Aslan Abašidze je významnou osobností gruzínské politiky a nové vedení země nemá zájem na vyostření vztahů s ním," řekl dnes novinářům Michail Saakašvili, který stojí v čele hnutí Národního hnutí Gruzie. Poznamenal, že Zurab Žvanija, blízký spolupracovník prozatímní prezidentky, již telefonicky hovořil s Abašidzem o možnostech součinnosti.

Rusko v reakci na nedělní změny v Gruzii v pondělí prohlásilo, že respektuje územní integritu a celistvost Gruzie.

Reklama

Související témata:

Související články

USA podle DPA rozhodly o pádu Ševardnadzeho

V Gruzii prohrál stárnoucí patriarcha Eduard Ševardnadze nejen s opozičním vůdcem Michailem Saakašvilim. V zákulisí sváděly i USA a Rusko zápas o vliv v malé,...

Výběr článků

Načítám