Hlavní obsah

V Británii žije více migrantů z EU, než se odhadovalo

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

O status usedlíka si ve Spojeném království zatím zažádalo 5,4 milionu občanů zemí Evropské unie. Vyplývá to z dat publikovaných tamním ministerstvem vnitra. Před brexitovým referendem přitom úřady odhadovaly počet přistěhovalců z EU asi na tři miliony. Část vládních poslanců nechápe, jak je možné, že vláda nemá přehled o tom, kdo na ostrovech žije.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nerovnost mezi původně udávanými údaji a realitou znervóznila například zkušeného poslance a někdejšího ministra bezpečnosti Johna Hayese. Londýnská vláda by podle něj měla zapracovat na tom, jak hranice kontroluje.

Touha po „navrácení kontroly” (heslo Take back control) byla ostatně jedním z hlavních důvodů pro odchod z evropských struktur.

Johnsonova vláda plánuje razantně omezit příliv levné pracovní síly z Evropy

Evropa

„Systém statusu usedlíka je dobrá věc a dobře, že se lidé k Británii hlásí. To je třeba přivítat. Je však zřetelně jasné, že převzetí kontroly nad našimi hranicemi musí znamenat, že víme, kdo přichází a odchází,” cituje Hayese deník Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Současný premiér Boris Johnson s ikonickým heslem kampaně

S takovým názorem souhlasí i další konzervativní poslanec Bernard Jenkin. „Je to vítané překvapení, že tolik občanů EU chce zůstat v brexitové Británii. Podtrhuje to, proč Priti Patelová (ministryně vnitra) a nový tajemník Matthew Rycroft výrazně posilují schopnosti ministerstva, aby tyto výzvy mohli řešit,” vysvětlil.

O co vlastně jde

O tzv. „status usedlíka”, respektive „status předběžného usedlíka” si mohou přistěhovalci z EU zažádat do konce června letošního roku.

Británie po brexitu přitvrdila. Vyhošťuje občany EU

Zahraniční

Kdo prokáže, že v zemi nepřetržitě žije pět let a déle, získá status usazené osoby. Zůstat může libovolně dlouho a posléze žádat o britské občanství. Ti, kteří jsou v zemi méně než pět roků, přičemž prokážou svůj pobyt v království někdy během šesti měsíců do 31. prosince, získají předběžný status usazené osoby s možností pobytu na dalších pět let.

Tato pravidla vycházejí z programu EU Settlement Scheme, na němž se obě strany dohodly v rámci jednání o pobrexitových vztazích.

Kdy je nutné vízum a kdy ne aneb Jak se v Británii mění pravidla pro Čechy

Stalo se

Reklama

Výběr článků

Načítám