Hlavní obsah

Tragická bilance po bouřkách roste v Německu i Belgii. Nizozemci evakuují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Amsterodam
Aktualizováno

Počet obětí záplav na východě Belgie se ve čtvrtek zvýšil už na devět mrtvých. Těla čtyř lidí našli záchranáři v oblasti města Verviers. V Maastrichtu na jihu Nizozemska pak úřady vyzvaly asi 10 tisíc lidí, aby opustily své domovy, protože očekávají, že řeka Máza v noci zaplaví několik obytných čtvrtí. V zatím nejhůře zasaženém Německu se počet obětí vyšplhal ve čtvrtek večer na 58 a panují obavy, že bilance nemusí být konečná. V jednom z okresů ve spolkové zemi Porýní-Falc se po záplavách pohřešuje 1300 lidí. V oblasti jsou problémy s mobilním spojením.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Letecké snímky z ničivých záplav v nizozemském pohraničním městěVideo: AP

 
Článek

V Belgii záplavy sužují zejména Valonsko, které se rozkládá na jihu a východě Belgie. Nejvíce zasažené jsou obce Theux a Pepinster a lázeňské město Spa, ležící blízko Verviers ve valonské provincii Lutych.

Zle je také v Německu, kde už úřady evidují 58 obětí, přičemž desítky dalších jsou pohřešovány.

Počet obětí bouří v Německu prudce roste. Mrtvých jsou desítky

Evropa

Zatopený Lutych

Obyvatele několika měst a vesnic na březích Mázy v nizozemské provincii Limburg úřady vyzvaly, aby se přesunuli na bezpečné místo a setrvali na něm nejméně do pátečního odpoledne. Hrozí totiž, že jejich domovy budou v nejbližších hodinách zaplaveny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Animace přechodu srážek na západě Evropy ve čtvrtek od 9 do 21 hodinVideo: Windy

Také samotný Lutych, kde žije kolem 200 tisíc lidí, se potýká s problémy. Úřady vyzvaly obyvatele čtvrtí ležících u řeky Mázy, jejíž hladina stále stoupá, aby pokud možno opustili bydliště.

Podle oficiální zprávy odvysílané v belgických médiích je lidem doporučováno, aby se uchýlili do výše položených částí Lutychu, a pokud to není možné, aby vyšli o patro výše a nevystavovali se žádnému nebezpečí.

Úřady ve čtvrtek zdůrazňovaly, že hladina Mázy může stoupnout ještě o 1,5 metru. Jak hladina řeky Mázy, tak řeky Rour dnes dosáhla historického maxima, informovala místní média.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Evakuace v belgickém Pepinsteru

Ve značné části frankofonního Valonska musela být v noci na dnešek kvůli řadě incidentů postupně přerušena železniční doprava.

Problémy způsobily popadané stromy, zaplavené tratě, sesuvy půdy i vykolejené vlaky, sdělilo vedení železniční společnosti Infrabel.

Foto: Valentin Bianchi, ČTK/AP

Zatopené ulice ve městě Spa v Belgii

V obci Valkenburg, která leží v Nizozemsku poblíž belgických a německých hranic, voda zaplavila centrum a zničila nejméně jeden most. Několik domovů pro seniory muselo být evakuováno. V Nizozemsku zatím nebyly hlášeny oběti na životech.

Česko nabídlo pomoc povodněmi zasaženému Německu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám