Hlavní obsah

Ústní hygiena může zvýšit obranyschopnost proti koronaviru, tvrdí stomatologové. Ostatní vědci jsou skeptičtí

Novinky, zkr, tcs
Bristol

Vyčistit si zuby pokaždé před odchodem z domova může zvyšovat obranyschopnost organismu před nákazou koronavirem. Alespoň to tvrdí někteří britští stomatologové. Většina zubních past a ústních vod totiž obsahuje částice s antivirovými vlastnostmi podobné těm v dezinfekčním gelech na ruce, píše server listu Independent. Spolehlivé důkazy pro to však neexistují.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Koronavirus se běžně šíří prostřednictvím kapének, které člověk vdechne nosem nebo pusou. Díky čištění zubů by však v ústech mohlo dojít ke snížení množství částic viru, které by se jinak dostaly z úst dál do těla. Kromě toho zubní hygiena snižuje i virovou nálož v dutině ústní nakaženého.

„Antimikrobiální účinek zubní pasty v ústech přetrvává po dobu tří až pěti hodin, a to by snížilo jak virovou nálož ve slinách infikovaného, tak množství virů vstupujících do úst,“ citoval profesora zubního lékařství z univerzity v Bristolu Martina Addyho list The Telegraph. Podobný efekt má přitom i ústní voda.

Čištění zubů nikdy nebylo tak důležité, jako při současné koronavirové pandemii, tvrdí profesor dentální medicíny Michael Lewis z Cardiffu. „Výzkum prokázal, že špatná ústní hygiena je důležitým faktorem, který může ovlivnit výskyt infekce dýchacích cest.“

Ostatní vědci jsou skeptičtí

„Prokázat, zda pravidelné čištění zubů chrání či nechrání proti covidu-19 by bylo velmi obtížené,“ uvedl profesor medicíny z Univerzity Východní Anglie Paul Hunter s tím, že on osobně o nějakém větším efektu pochybuje. „Trochu to vrací vzpomínky na jistého vysoce postaveného politika a dalších, kteří navrhovali dezinfekci jako hlavní strategii léčby a prevence, což bylo vyvráceno širokou vědeckou komunitou,“ dodal.

Pravidelné čištění zubů je vždycky dobrým nápadem, uvedl Hunter, ovšem tvrdit, že by mohlo ochránit proti covidu-19 je trochu příliš. „Nemyslím si, že by čištění zubů dělalo takový rozdíl,“ řekl.

Za koronaviru je jistější platit bankovní kartou

Stalo se

Hlavním problémem podle něj je, že kapénky a aerosol se do těla dostávají i nosem (a v menší míře třeba i přes oči). „Mohou být vdechnuty přímo do krku a hlouběji do dýchacího ústrojí, takže zbytková dezinfekce kolem úst nebude mít velmi pravděpodobně kýžený efekt,“ vysvětlil Hunter.

„Dalším problémem je, že viry jsou vnitrobuněčné patogeny a jakmile se dostanou do buňky, jsou chráněny před jakoukoliv povrchovou dezinfekcí. Ta by je musela zničit velice rychle, dřív, než se do buňky dostanou,“ dodal Hunter.

Efekty jsou minimální

Podle doktora Michaela Heada z univerzity v Southamptonu se vědci už dlouho zajímají o ústní hygienu pacientů se zápalem plic. Sledují zejména používání zubní pasty a používání antiseptických ústních vod.

Šíření koronaviru vzduchem není zanedbatelné. Vědci vyvrací mýty včetně neúčinnosti roušek

Koronavirus

„Ve vztahu k zápalu plic, důkazy v současnosti naznačují malý přínos čištění zubů u vážně nemocných pacientů,“ sdělil Head s tím, že použití zubní pasty či ústní vody proti covidu-19 zůstává zatím pouze teorií.

I proto dosud žádná zdravotnická organizace nevyzvala veřejnost ke zvýšené dentální hygieně v souvislosti s eliminací nákazy covidem-19. Oficiální doporučení zůstávají stále stejná: důkladné a časté mytí rukou, zakrývání si nosu a úst a dodržování dostatečných rozestupů. Pravidelné čištění zubů je přínosné z mnoha jiných důvodů, za ochranu proti koronaviru ho však považovat nelze.

Reklama

Výběr článků

Načítám