Hlavní obsah

USA zkrátí Izraeli kvůli Palestincům úvěrové garance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/TEL AVIV

Svůj nesouhlas s izraelskou politikou týkající se osad na palestinských autonomních územích se Washington rozhodl dát najevo snížením úvěrových garancí Izraeli o 289,5 milionu dolarů. S odvoláním na diplomatické zdroje ve Washingtonu to ve středu oznámila izraelská a americká média.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Celková suma amerických úvěrových garancí pro Izrael činí devět miliard dolarů a uvedená částka bude odečtena od letošní třímiliardové tranše.

Garance přislíbené americkou vládou znamenají, že Izrael může do stanovené výše čerpat u amerických bank úvěry za zvýhodněných úrokových sazeb.

Tel Aviv: chápeme to

Suma zvýhodněných úvěrů pro Izrael se ovšem oznámenou redukcí sníží a za půjčky v její výši bude muset Izrael platit vyšší úroky.

"Židovský stát akceptuje fakt, že Spojené státy neshledávají určité aktivity v některých částech Judeje, Samaří (židovské názvy západního břehu Jordánu) a Gazy za slučitelné s americkou politikou," uvedlo v krátkém komuniké izraelské velvyslanectví ve Washingtonu. "Izrael chápe, že USA nefinancují, ať už přímo nebo nepřímo, aktivity, s nimiž nesouhlasí," dodává se v prohlášení.

Stavba plotu pokračuje

Částka, o niž Washington úvěrové garance Izraeli snižují, se přibližně rovná ročním výdajům Izraele na stavbu židovských osad na palestinských územích.

"Peníze na stavbu kontroverzní bezpečnostní bariéry nebudou součástí účtu," napsal mimo jiné dnes izraelský deník Jerusalem Post.

Tel Aviv ve stavbě plotu, který Palestinci nazývají "zdí apartheidu", pokračuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám