Hlavní obsah

Umar Čečenec byl zraněn při americkém náletu, ale přežil

– Londýn

Jeden z velitelů Islámského státu (IS), etnický Čečenec abú Umar Šíšání, byl minulý týden při americkém bombardování v Sýrii těžce zraněn, ale útok přežil. Oznámila to ve čtvrtek ráno v Londýně exilová Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) monitorující dění v Sýrii. Američané ověřovali informaci, že byl při náletu zabit spolu s dalšími 12 bojovníky.

Foto: Reuters

Dva bojové letouny amerického námořnictva F/A-18E Super Hornet na Irákem po doplnění paliva z KC-135

Článek

Zpráva, že byl abú Umar zabit minulý pátek při náletu u města Šadádí (Šaddáda), se objevila ve středu. Podle agentury Reuters a televize CNN bylo velmi pravděpodobné, že zahynul. [celá zpráva]

Konvoj, ve kterém abú Umar Šíšání jel, byl podle OSDH skutečně bombardován. Zabit byl doprovod Čečence, ale on sám byl s těžkým zraněním převezen do nemocnice v provincii Rakka, kde ho ošetřili evropští lékaři.

Nebezpečný Čečenec

Čečenci patří k nejtvrdším bojovníkům mezi islámskými radikály a Šíšání patřil k nejhledanějším předákům hnutí, protože díky němu přicházeli do Sýrie bojovníci z Kavkazu. USA na jeho dopadení vypsaly odměnu pět miliónů dolarů (122 miliónů korun).

Šíšání je Čečenec pocházející z gruzínské soutěsky Pankisi. Sloužil v gruzínské armádě, v roce 2008 bojoval s Rusy, ale kvůli blíže neupřesněné nemoci byl z armády propuštěn. Před šesti lety ho zatkla policie kvůli nelegálnímu držení zbraní, ale po propuštění odešel do Turecka a později se objevil v řadách džihádistů v Sýrii a Iráku, kde vedl skupinu bojovníků z bývalých sovětských republik. Po setkání s vůdcem Islámského státu abú Bakrem Bagdádím se přidal IS.

O smrti Šíšáního informoval už v listopadu roku 2014 bez dalších podrobností čečenský vůdce Ramzan Kadyrov. I tehdy ale vyvázl v Iráku jen se zraněními.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám