Hlavní obsah

Trump bude souzen kvůli útoku na Kapitol, soud jeho žádost zamítl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bývalý americký prezident Donald Trump neuspěl s žádostí, aby soud zamítl projednávání případů, v nichž čelí obvinění z podněcování k útoku na Kapitol z 6. ledna loňského roku.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Donald Trump

Článek

Soudce Amit Mehta v pátek rozhodl, že Trumpa v tomto případě nechrání imunita, protože jeho projev před útokem nespadal do oficiálních prezidentských povinností, informovala agentura Reuters.

Mezi těmi, kdo Trumpa zažalovali, jsou dva policisté, James Blassingame a Sidney Hemby, kteří patří k jednotce střežící sídlo Kongresu.

Podle nich Trump lidi k útoku vyprovokoval a je odpovědný za fyzickou a citovou újmu, kterou oba zakusili. Požadují jako odškodné každý nejméně 75 tisíc dolarů.

Trump prohrál, materiály o útoku na Kapitol vyšetřovatelé získají

Amerika

Žalující uvádějí, že Trumpovi stoupenci věřili, že napadení Kapitolou je jejich poslední šance, jak zvrátit volební výsledek, který Trump opakovaně napadal. Události z loňského 6. ledna nepřežilo pět lidí, mezi nimi i jeden z policistů.

Civilní žalobu na Trumpa podali také demokratičtí zákonodárci, včetně Erika Swalwella a Jerryho Nadlera. Poukázali na zákon z roku 1871, přijatý v boji proti rasistickému hnutí Ku-klux-klan, který zakazuje politické zastrašování.

Trump a spoluobžalovaní to odmítli. Podle nich výroky pronesené před útokem ze 6. ledna byly politickým projevem chráněným prvním dodatkem americké ústavy.

Rok od vtrhnutí do Kapitolu. Co se stalo s Trumpovými přívrženci?

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám