Hlavní obsah

Trump prohrál, materiály o útoku na Kapitol vyšetřovatelé získají

Washington

Bývalý americký prezident Donald Trump prohrál spor o přístup k materiálům, které se týkají loňského útoku na Kapitol. O záznamy žádal sněmovní výbor speciálně vytvořený kvůli vyšetřování bezprecedentního řádění. Trump po soudu chtěl, aby materiály zakázal vydat. Nejvyšší soud USA nyní jeho žádost definitivně zamítl.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Bývalý americký prezident prohrál spor u Nejvyššího soudu USA

Článek

Trump v listopadu loňského roku uspěl u odvolacího soudu s žádostí o dočasné pozastavení vydání materiálů. Bývalý prezident se ale měl osobně k soudu dostavit a podat vysvětlení, na jehož základě mohl soud vydání materiálů zcela zastavit, či znovu povolit.

Ve čtvrtek 9. prosince ale odvolací soud rozhodl v Trumpův neprospěch.

Dílčí úspěch Trumpa. Odvolací soud pozastavil vydání materiálů ohledně útoku na Kapitol

Amerika

Proti Trumpovi byli i „jeho” soudci

Celý případ se dostal až k Nejvyššímu soudu, který rozhodl poměrně jednoznačně. Osm z devíti soudců se usneslo na tom, že Trumpova žádost vyvolává závažné otázky, včetně těch, zda a za jakých okolností může exprezident získat soudní příkaz bránící zveřejnění citlivých záznamů z doby jeho působení v úřadu.

Foto: Leah Millis, Reuters

Příznivci Donalda Trumpa loni 6. ledna před budovou Kapitolu

„Odvolací soud dospěl k závěru, že nároky prezidenta Trumpa by neuspěly, i kdyby byl úřadujícím prezidentem. Jeho status bývalého prezidenta nikterak neovlivnil rozhodnutí soudu,“ uvedl Nejvyšší soud.

Rok od vtrhnutí do Kapitolu. Co se stalo s Trumpovými přívrženci?

Zahraniční

Několik hodin po rozhodnutí soudu tak mohli vyšetřovatelé získat materiály, které do té doby uchovával Národní archiv USA.

Proti Trumpovi přitom hlasovali i všichni tři soudci Nejvyššího soudu, které tam exprezident sám dosadil, tedy Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh a Amy Coney Barrettová.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

Zástupci zvláštní vyšetřovací komise, demokrat Bennie Thompson a republikánka Liz Cheneyová, označili rozhodnutí soudu za „vítězství spravedlnosti a americké demokracie“. „Naše práce pokračuje, chceme odkrýt všechna fakta ohledně násilností z 6. ledna a jejich důsledků,“ dodali.

Reklama

Výběr článků

Načítám