Hlavní obsah

Švédská policie vyšetřuje nepokoje v imigrantské čtvrti ve Stockholmu

Stockholm

Nepokoje vypukly v pondělí večer na stockholmském předměstí Rinkeby, které obývají převážně přistěhovalci. Účastníci nepokojů na policisty házeli kameny a jeden z policistů v reakci do davu vystřelil, nikoho ale nezasáhl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rozbouřený dav zapaloval auta a raboval obchody ve StockholmuVideo: Reuters

 
Článek

Švédská policie do Rinkeby přijela v pondělí zatknout osobu podezřelou z drogových zločinů. Poté do ulic vyšel rozbouřený dav, který začal zapalovat auta a rabovat obchody, uvedl ve středu zpravodajský server BBC News. Někteří z davu měli tváře zahalené maskami.

Policisté zareagovali výstražnou palbou a jeden z nich dokonce vystřelil do davu, nikdo však zraněn nebyl. Kvůli jinému druhu poranění ale lékaři ošetřili několik lidí, včetně majitele obchodu a fotografa listu Dagens Nyheter, který zde pracoval na reportáži.

Foto: Christine Olsson, ČTK/AP

Policejní auto ve stockholmské čtvrti Rinkeby

Jak připomněl server BBC News, Švédsko bylo již v minulých letech svědky nepokojů v oblastech s početnou přistěhovaleckou populací.

Počet žádostí o azyl ve Švédsku klesl 

Ve Švédsku od roku 2015 požádalo o azyl více než 162 000 migrantů, třetina z nich do země přišla ze Sýrie. Kvůli uprchlíkům se v zemi zvýšilo napětí a policisté zaznamenali i občasné útoky na migranty či demonstrace na jejich podporu nebo naopak proti nim.

Švédská vláda změnila pravidla, dříve totiž přijímala všechny Syřany bez omezení. Zavedla přísné hraniční kontroly a nabídla finanční částku migrantům, kteří by byli ochotni zemi dobrovolně opustit.  V roce 2016 množství žádostí o azyl ve Švédsku kleslo na 29 000.

Oficiální statistiky neevidují žádný nárůst zločinnosti po nové migrantské vlně ve Švédsku. Podle kritiků ale policie zatajuje před veřejností informace o zločinech spáchaných cizinci.  Poukazují přitom na nárůst loupežných přepadení a na sexuální útoky na mladé ženy, například na hudebním festivalu z roku 2015. Švédská policie odmítá, že by cokoli tajila, a zdůrazňuje svou dlouhodobou politiku, podle níž není etnický původ podezřelých zveřejňován.

Od roku 2013, kdy Švédsko začalo uplatňovat vstřícnou politiku vůči migrantům, v zemi nedošlo k žádnému velkému teroristickému útoku. Švédsko je nicméně považováno za zemi s nejvyšším počtem bojovníků v řadách Islámského státu na hlavu v Evropě. Asi 140 z předpokládaných 300 bojovníků Islámského státu, kteří odešli do Iráku a Sýrie, se již vrátilo zpět.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám