Hlavní obsah

Strážci Epsteinovy věznice spali a pak falšovali zápisy

Strážci manhattanské federální věznice, kteří měli střežit finančníka Jeffreyho Epsteina (66), falšovali evidenci kontrolních hlášení, kam měli každou půlhodinu zapisovat výsledky svých obchůzek. Potvrdilo to srovnání evidence se záběry vězeňských bezpečnostních kamer. Dozorci prý usnuli a později se falšováním záznamů pokusili své pochybení zamaskovat.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Jeffrey Epstein

Článek

Epstein, který čekal ve vazbě na soud kvůli obvinění ze zneužívání desítek nezletilých dívek, byl o víkendu nalezen v cele mrtvý, zřejmě spáchal sebevraždu. Některé obhlídky podle zaznamenaných záběrů strážci vůbec neprovedli.

Dva strážci byli odesláni na nucené pracovní volno, dokud se nevyšetří Epsteinova smrt. Ředitel věznice na jižním Manhattanu byl dočasně přeložen. Na místo byli naopak povoláni specialisté, aby vyšetřili nesrovnalosti včetně toho, proč v cele nebyly kamery.

Prezident Donald Trump ve středu trval na tom, že bylo správné přeposlat tweet komika Terrence Williamse, podle něhož za smrtí Epsteina stojí Bill Clinton. Ten se v minulosti s finančníkem často vídal.

Mezi soudními dokumenty v kauze Epsteina se objevuje i jméno Francouze Jeana-Luka Brunela. Napsal o tom francouzský tisk, podle nějž jedna ze svědkyň už v roce 2015 obvinila tohoto spoluzakladatele modelingové agentury, že miliardářovi „dohodil“ desítky děvčat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám