Hlavní obsah

Soud začal opět projednávat vraždu novináře Jána Kuciaka

– Pezinok • Aktualizováno

U Speciálního trestního soudu v Pezinku začal v pondělí proces s Marianem Kočnerem a Alenou Zsuzsovou v případě vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Soud spojil případ dvojnásobné vraždy s přípravou vraždy tří slovenských prokurátorů.

Marian Kočner u souduVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Kočner a spol. totiž měli připravovat vraždu prokurátorů Maroše Žilinky, Daniela Lipšice a Petra Šufliarského.

V obou případech figurují jako obžalovaní Marian Kočner a Alena Zsuzsová. V případě vraždy novináře specializovaný soud oba osvobodil, ale nejvyšší soud tento verdikt zrušil a případ vrátil k dalšímu projednání.

Soud v Pezinku bude opět řešit vraždu Kuciaka. Možná zcela nanovo

Evropa

„Specializovaný soud hodnotil důkazy izolovaně, nikoli v souvislosti s jinými důkazy, z čehož vyplynul nesprávný první závěr rezultující do osvobozujícího rozsudku,” konstatoval nejvyšší soud.

Otec zavražděného novináře Jozef Kuciak před zahájením jednání soudu řekl, že nadále věří ve spravedlnost. „Chci tomu věřit. Ať rozhodují spravedlivě,“ vzkázal. Zdůraznil, že rodiče žádnou náhradu škody nepožadují. „Jsou to špinavé peníze,“ uvedl. Zlatica Kušnírová, matka zavražděné Martiny, řekla, že od procesu očekává spravedlnost. „Právníci nám řekli, že to může trvat až rok,“ dodala.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Marian Kočner před začátkem pondělního hlavního líčení u Speciálního trestního soudu v Pezinku na Slovensku.

Novinář a jeho snoubenka byli zavražděni 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača. Kočner a Zsuzsová byli v případě vraždy osvobozeni, ale jsou právoplatně odsouzeni v jiných případech a jsou ve vězení. V případě dvojnásobné vraždy byli odsouzeni vykonavatel Miroslav Marček, Tomáš Szabó, který ho na místo činu přivezl, a zprostředkovatel Zoltán Andruskó.

Památník zavražděného novináře Kuciaka má podobu otevřené rány

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám