Hlavní obsah

Soud v Pezinku bude opět řešit vraždu Kuciaka. Možná zcela nanovo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

U specializovaného soudu v Pezinku bude 28. února pokračovat proces s Marianem Kočnerem a spol. v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Novinkám to v pondělí potvrdila mluvčí soudu Katarína Kudajková.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Svědek Peter Tóth o přestávce soudního přelíčení v kauze Kuciak (archivní foto)

Článek

Podle slovenského Denníku N soud spojil případ s přípravou vraždy tří slovenských prokurátorů. Kočner a spol. měli připravovat vraždu Maroše Žilinky, Daniela Lipšice a Petra Šufliarského. List tvrdí, že případ vraždy se pravděpodobně začne projednávat od začátku a s novým senátem.

„Pokud obžalovaní nedají souhlas k tomu, aby se věcí zabýval senát v jiném složení, celý případ se bude muset projednávat od začátku, včetně výslechů všech svědků, znalců a prezentování důkazů,” uvedl Denník N.

Kuciakovu vraždu asi spojí s jiným případem. Výslechy by začínaly od nuly

Evropa

V obou případech figurují jako obžalovaní Marian Kočner a Alena Zsuzsová. V případě vraždy novináře specializovaný soud oba osvobodil, ale nejvyšší soud tento verdikt zrušil a případ vrátil k dalšímu projednání.

„Specializovaný soud hodnotil důkazy izolovaně, nikoli v souvislosti s jinými důkazy, z čehož vyplynul nesprávný první závěr rezultující do osvobozujícího rozsudku,” konstatoval nejvyšší soud.

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Svíčky u portrétu zavražděných Martiny Kušnírové a Jána Kuciaka na náměstí SNP v Bratislavě (archivní foto).

Novinář a jeho snoubenka byli zavražděni 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača. Kočner a Zsuzsová byli v případě vraždy osvobozeni, ale jsou právoplatně odsouzeni v jiných případech a jsou ve vězení. V případě dvojnásobné vraždy byli odsouzeni vykonavatel Miroslav Marček, Tomáš Szabó, který ho na místo činu přivezl, a zprostředkovatel Zoltán Andruskó.

Reklama

Výběr článků

Načítám