Hlavní obsah

Sílící hurikán Emily míří na Jamajku

MIAMI

Jamajka se v pátek připravovala na příchod hurikánu Emily, který na Grenadě zabil jednoho člověka. Sílící bouře, která je už v čtvrté kategorii hurikánové stupnice, se má přehnat přes ostrovy během pátku či soboty.Vítr přesahuje rychlost 200 kilometrů za hodinu.

Článek

Očekává se že Emily přinese na Jamajku silný déšť, naprší asi 12,5 až 25 centimetrů vody, což vyvolává hrozbu sesuvů půdy.

Na Grenadě Emily způsobila smrt jednoho člověka. Vyrážela okna, strhávala střechy z domů, které ještě nebyly opraveny po loňských hurikánech, a zaplavila svými lijáky dvě nemocnice.

Lijáky vyvolané Emily už zasáhly ostrovy stovky kilometrů daleko vzdálený Trinidad u venezuelského pobřeží i Dominikánskou republiku. Na Trinidadu vyvolal záplavy a déšť způsobil i sesuvy půdy, které přerušily jedinou přístupovou silnici do dvou pobřežních obcí a v nich zůstaly odříznuty stovky lidí bez vody a elektřiny.

Druhý nejsilnější hurikán sezóny v Atlantiku kopíruje trasu předchozího hurikánu Dennis. Zasáhnout může Kajmanské ostrovy, jižní Kubu, Belize a Guatemalu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám