Hlavní obsah

Šest milionů lidí čeká v Anglii na doktora. S brexitem to nesouvisí, brání se vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Asi šest milionů lidí v Anglii je v současnosti na čekací listině Národní zdravotní služby (NHS) a čeká na ošetření. Podle oficiálních odhadů toto číslo začne klesat až za dva roky. Vzhledem k obrovskému nedostatku zdravotníků se naskýtá otázka, zda nemocnicím nechybí tisíce pracovníků z Evropské unie, které odešly po brexitu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Každý devátý člověk v Anglii čeká na nějaký typ ošetření u lékaře – včetně náhrad kyčelních a kolenních kloubů, operací šedého zákalu či zdravotních prohlídek.

Jak je navíc všeobecně známo, velká část lidí se v době pandemie obávala do ordinaci jít, aby se nenakazila. Až covid odezní, tito lidé zamíří k lékařům a na čekací listině bude najednou 14 milionů lidí, odhaduje ministerstvo zdravotnictví.

Brexit se nepovedl. Přes 60 procent Britů hodnotí odchod z EU negativně

Evropa

Vláda v úterý zveřejnila plán, jak kritickou situaci vyřešit. Kapacita NHS by se měla navýšit o 30 procent, zejména vlivem vybudování 160 komunitních diagnostických a chirurgických center zaměřených na rutinní operace mimo hlavní nemocnice.

Otázkou je, kdo bude na těchto místech pracovat.

Britové chtěli po brexitu přilákat držitele Nobelovky. Zájem vědců je ale nulový

Zahraniční

„V současnosti je v NHS 93 tisíc volných pracovních míst,” varuje stínový ministr zdravotnictví Wes Streeting. Kvůli covidu jsou navíc zdravotníci přepracovaní a hrozí, že pokud jim někdo nepomůže, najdou si jinou práci.

Vláda doufá, že do konce března přijme 15 tisíc pracovníků – 10 tisíc zdravotních sester a 5000 pomocného personálu.

Po referendu odešlo přes 22 tisíc lidí

Mezi rokem 2016, kdy se uskutečnilo referendum o brexitu, a 2019 odešlo ze zdravotních služeb 22 600 unijních pracovníků, z čehož 8800 pracovalo na pozici zdravotní sestry.

Poražený dobytek vyváží Británie ke zpracování do EU, v zemi chybí řezníci

Evropa

Současná londýnská vláda, která svému lidu nezávislost na EU s velkou pompou doručila, se brání, že nedostatek pracovníků ve zdravotnictví, a s tím související rekordní počet čekatelů na ošetření, s brexitem rozhodně nesouvisí.

„Vidíme, že občané EU chtějí i nadále pracovat v naší zemi, spolu s další pracovní silou, která přichází z jiných zemí mimo EU,” tvrdil ve vysílání rádia LBC náměstek ministra zdravotnictví Ed Argar.

Reklama

Výběr článků

Načítám