Hlavní obsah

Poražený dobytek vyváží Británie ke zpracování do EU, v zemi chybí řezníci

Michal Mocek, Právo, Michal Mocek

Britští chovatelé jsou nuceni vyvážet poražený dobytek ke zpracování do Evropské unie. Reagují tak na kritický nedostatek řezníků v zemi po brexitu. Výkonný ředitel britské asociace zpracovatelů masa Nick Allen řekl podle listu The Daily Mail, že výrobci hovězího přepravují poražená dobytčata do Irska, kde se zvířata porcují. Po zabalení se pak maso vrací zpět do Británie.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Při započtení poplatků za přepravu a celní dokumenty se cena kamionu masa zvyšuje až o 1500 liber (asi 44 tisíc Kč).

„I když jde o dodatečné náklady, je to lepší než prázdné regály a zvířata hromadící se na farmách,“ řekl Allen, podle nějž v britských masokombinátech chybí až pětina potřebného personálu.

Vlaky nejedou, nemá je kdo řídit. Reportáž z pobrexitové Británie

Zahraniční

Jen zpracovatelé hovězího v Británii by potřebovali obsadit 15 000 pracovních míst, pro něž je většinou nutná úplná či aspoň částečná kvalifikace. „Skutečnost je ale taková, že většina lidí ve Velké Británii nechce pracovat na jatkách, a je jedno, kolik jim zaplatíte,“ řekla šéfka Národní asociace chovatelů prasat Zoe Daviesová.

O slovo se přihlásil i předseda Britské rady pro drůbež Graeme Dear: „Může se nám stát, že na britské Vánoce budeme muset dovážet krocany z Francie a Polska, snad i s využitím některých z těch, jež jsme si vyškolili a nechali (po brexitu) odjet do vlasti.“

Reklama

Výběr článků

Načítám