Hlavní obsah

Brexit se nepovedl. Přes 60 procent Britů hodnotí odchod z EU negativně

Londýn

Více než 60 procent Britů v neděli vystoupení z Evropské unie hodnotí negativně nebo hůře, než očekávali. Jen 14 procent obyvatel ostrovní země má za to, že brexit je lepší, než čekali. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění zpracovaného institutem Opinium, o němž informovala agentura DPA.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Přes třetinu Britů (35 procent) uvedlo, že čekali, že brexit nebude dobrý, a skutečnost je v jejich názoru utvrdila. Další čtvrtina (26 procent) byla ve svých očekáváních zklamána. Odchod z evropského bloku, o němž Britové rozhodli v červnu 2016 v referendu, byl podle nich horší, než mysleli.

„Vidíme, že významná menšina voličů, kteří byli pro brexit, říká, že se věci vyvíjí špatně nebo přinejmenším hůře, než čekali,” konstatoval Adam Drummond z institutu Opinium. Negativní názor na brexit má podle průzkumu dokonce 42 procent lidí, kteří pro něj hlasovali.

Víc než covidem krvácí britská ekonomika brexitem

Ekonomika

Podle DPA za tím mohou být i problémy z posledních měsíců, kdy Británie i v důsledku brexitu musela čelit nedostatkům v zásobování obchodů nebo prázdným čerpacím stanicím.

Na přelomu loňského a letošního roku Británie definitivně ukončila svazek s Evropskou unií. Skončilo tehdy takzvané přechodné období, v němž se země nacházela od loňského 31. ledna.

Průzkum veřejného mínění se uskutečnil krátce před Vánoci. Odpovídalo v něm na 1900 Britů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám