Hlavní obsah

Šéf izraelské opozice sestavil vládní koalici, Netanjahu po 12 letech končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Lídr izraelské opozice Jair Lapid oznámil prezidentu Reuvenovi Rivlinovi, že se mu podařilo sestavit vládní koalici. Dohoda znamená konec dvanáctiletého období Benjamina Netanjahua na postu izraelského premiéra. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prezidentskou kancelář.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Vůdce opozice Jair Lapid sestavil vládní koalici

Článek

Sestavení koalice přišlo jen krátce před koncem lhůty, kterou Netanjahuovi oponenti měli na vyjednávání o vládě, a podle agentury AP zabránilo tomu, že by Izraeli hrozily páté parlamentní volby během pouhých dvou let. Ty poslední se konaly 23. března.

V nové izraelské vládě bude nejdříve premiérem šéf krajně pravicové strany Jamina (Pravice) Naftali Bennett, ve funkci ho má 27. srpna 2023 vystřídat Jair Lapid z centristické strany Ješ Atid. Do té doby se zřejmě ujme postu ministra zahraničí.

V koalici budou zastoupeny menší i středně velké strany napříč politickým spektrem. Vůbec poprvé v dějinách Izraele do ní vstupuje i uskupení zastupující arabskou menšinu.

Novým prezidentem Izraele bude Jicchak Herzog

Blízký a Střední východ

Podle agentury Reuters se Netanjahuův tábor pokusí v příštích dnech koalici připravit o velmi těsnou většinu, jakou v parlamentu má, a získat její poslance na svoji stranu.

Agentura DPA uvádí, že jako o pravděpodobném termínu, kdy by měla nová vláda složit přísahu, se mluví o 14. červnu, do té doby však musí vládu podpořit prostá většina ze 120členného parlamentu.

Současný premiér Netanjahu je nejvýraznější postavou izraelské politiky v posledních 30 letech, post předsedy vlády zastává posledních 12 let a v též funkci působil i ve druhé polovině 90. let.

Reklama

Výběr článků

Načítám