Hlavní obsah

Novým prezidentem Izraele bude Jicchak Herzog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Novým izraelským prezidentem se stane labourista Jicchak Herzog. Rozhodl o tom 120členný izraelský parlament, který ho zvolil 87 hlasy. Herzog ve funkci vystřídá současného prezidenta Reuvena Rivlina v červenci.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Jicchak Herzog (vlevo) si třese rukou s předsedou izraelského parlamentu Jarivem Levinem.

Článek

Budoucí prezident ve svém prvním projevu uvedl, že chce stavět mosty mezi izraelskou společností a židovskou diasporou, podporovat podnikání, bojovat proti antisemitismu a nenávisti k Izraeli a také chránit základy demokracie.

„Přijímám na sebe velkou zodpovědnost, kterou jste do mě vložili. Přijímám výsadu sloužit izraelské společnosti,“ dodal Herzog před poslanci Knesetu.

Doufá, že bude vycházet s jakoukoli vládou a s „každým premiérem“. Tím je v současnosti Benjamin Netanjahu, politický oponent Herzoga. Oba muži se střetli v roce 2015, kdy měli oba ambice stát se izraelským premiérem.

Zásadní změna v Izraeli. Netanjahu může po 12 letech balit kufry

Zahraniční

O prezidentovi se rozhodlo v době, kdy Izrael stále nemá po březnových volbách novou vládu. Sestavuje ji Jair Lapid, který musí výsledek oznámit do středeční půlnoci.

Dosavadní premiér Netanjahu poblahopřál Herzogovi ke zvolení. „Přeji mu jménem izraelských občanů štěstí,“ uvedl.

Herzogovou soupeřkou o prezidentský post byla Miriam Perecová, která dostala v parlamentu 26 hlasů.

Šedesátiletý Herzog je synem někdejšího prezidenta Chaima Herzoga a v minulosti vedl Stranu práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám