Hlavní obsah

Rusko uzavřelo pro plavbu severozápadní část Černého moře, ta ale patří Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko zakázalo plavbu v severozápadní části Černého moře, uvedla podle ukrajinské tiskové agentury Unian ukrajinská pohraniční stráž. Ruské síly podle ní oznámily, že přítomnost lodí v uzavřené části budou považovat za teroristickou hrozbu. Agentura Unian upozornila, že severozápadní břeh moře patří Ukrajině.

Foto: Alexey Pavlishak, Reuters

Loď ruského námořnictva nedaleko přístavu Sevastopol

Článek

„Přítomnost lodí a plavidel bude vyhodnocována jako teroristická hrozba,“ stojí podle ukrajinské pobřežní stráže ve zprávě, kterou Rusko zveřejnilo prostřednictvím námořních bezpečnostních kanálů.

Agentura AP k tomu uvedla, že ruská invaze se zaměřuje vedle Kyjeva právě na ukrajinské pobřeží, které se táhne přibližně od černomořského přístavu Oděsa na jihozápadě země až k městu Mariupol na azovském pobřeží na východě Ukrajiny.

V pátek, den po zahájení invaze, Rusko podle Ukrajiny zasáhlo poblíž ukrajinského přístavního města Oděsa při ostřelování tankeru Millennial Spirit plujícího pod moldavskou vlajkou a nákladní lodi Namura Queen s panamskou vlajkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám