Hlavní obsah

Rusko tvrdí, že s útokem na Oděsu nemá nic společného

Rusko odmítá nařčení, že porušilo dohody o neútočení na ukrajinské přístavy a jejich lodě. Moskva ve své komunikaci s tureckou Ankarou uvedla, že se sobotním raketovým útokem na oděský přístav nemá nic společného.

Foto: Business Ukraine mag/Twitter

Záběr útoku Ruských raket na Oděsu

Článek

„Rusové nám řekli, že s tímto útokem nemají absolutně nic společného a že tuto záležitost velmi podrobně a pečlivě zkoumají," sdělil podle agentury Reuters turecký ministr obrany Hulusi Akar. Zároveň vyjádřil obavy ohledně útoku na oděský přístav a vyzval všechny strany, aby pokračovaly ve spolupráci ohledně obilné dohody.

Samotné ruské ministerstvo obrany ve svém dnešním prohlášení k vývoji vojenské agrese v sousední zemi úder na Oděsu nezmínilo. Na žádost o komentář resort zatím nereagoval, poznamenala agentura Reuters.

Útok na Oděsu je podle Ukrajiny plivnutím do tváře OSN

Zahraniční

„Je zřejmé, že cílem nepřítele bylo zasáhnout konkrétně oděský obchodní námořní přístav. Čtyři střely typu Kalibr mířily právě tímto směrem. Dvě z nich sestřelila protivzdušná obrana, dvě zasáhly objekty infrastruktury samotného přístavu. Zasažena byla čerpací stanice,” sdělila podle agentury Unian novinářům armádní mluvčí Natalija Humenjuková. Úder podle ní nezpůsobil žádné významné škody ani si nevyžádal oběti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes prohlásil, že ruský raketový útok na Oděsu ukázal, že Moskva si najde způsob, jak úmluvu neplnit. „Dokazuje to jen jednu věc: bez ohledu na to, co Rusko říká a slibuje, najde si způsoby, jak to nesplnit,” řekl Zelenskyj podle agentury Reuters ve videu zveřejněném na sociální síti Telegram.

Reklama

Výběr článků

Načítám