Hlavní obsah

Riziko, že mírové rozhovory s Ruskem skončí, je vysoké, řekl Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva
Aktualizováno

Riziko, že mírové rozhovory s Ruskem skončí, je podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vysoké. Může za to podle něj hněv Ukrajinců způsobený ruskými zvěrstvy, uvedla v pátek agentura Interfax-Ukraina. Ruský ministr Sergej Lavrov obvinil Ukrajinu a Západ, že brání ukončení války.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Zelenskyj na dotaz polského novináře uvedl, že řada Ukrajinců chce po tom, co se stalo v Buči nebo Mariupolu, ruské vojáky prostě zabíjet. „Když existují takové postoje, je těžké mluvit o čemkoliv,“ poznamenal.

Zelenskyj popsal, jak se na začátku invaze zabarikádoval před ruským komandem

Evropa

Zároveň ale dal ukrajinský prezident znovu najevo připravenost jednat s ruskou hlavou státu Vladimirem Putinem, který podle něj na ruské straně o všem rozhoduje.

Rusko chce Ukrajinu vylidnit, tvrdí Zelenskyj, do Ruska bylo evakuováno přes milion lidí

Evropa

Moskva na jednání na nejvyšší úrovni zatím nepřistoupila.

Lavrov obviňuje Kyjev a Západ 

Rusý ministr  zahraničí Sergej Lavrov v pátek obvinil Kyjev, že může za to, že rozhovory uvázly na mrtvém bodě. Ukrajina prý podle něj „chce neustále hrát hry“.

Šéf ruské diplomacie vyzval Západ, aby přestal dodávat zbraně Kyjevu, pokud má opravdový zájem na vyřešení konfliktu na Ukrajině. „Otevřenou podporou režimu v Kyjevě země NATO dělají vše pro to, aby zvrátily konec (vojenské) operace politickou dohodou,“ řekl Lavrov.

Lavrov zdůraznil, že dodávky zbraní na Ukrajinu ze zahraničí jsou pro ruské síly legitimní cíl. Současně vyzdvihl, že se Rusko nepovažuje za stát, který by byl ve válce s NATO.

Lavrov dokonale využil návštěvy „posla světa“

Válka na Ukrajině

Takový vývoj by podle něj zvýšil riziko jaderné války, což se nesmí stát. Rusko nikomu jadernou válkou nevyhrožuje, mluví o ní jen západní země, tvrdí šéf ruské diplomacie.

Moskva se přitom o jaderných zbraních během války proti Ukrajině zmínila několikrát. Už krátce po začátku ruské invaze – 27. února – Putin nařídil uvést jaderné síly do „zvláštního režimu“ bojové pohotovosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám