Hlavní obsah

Rakušané se vyslovili pro zachování povinné vojny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rakouští občané se v nedělním v nezávazném referendu vyslovili proti zrušení povinné vojenské služby a zavedení profesionální armády. Pro zachování stávajícího stavu hlasovalo podle předběžných výsledků 59,8 procenta voličů.

Foto: Herwig Prammer, Reuters

Rakouští příslušníci sil OSN po příletu do Vídně, ilustrační foto

Článek

Hlasování, které skončilo v pět hodin odpoledne, se zúčastnilo 49 procent oprávněných voličů.

Výsledek hlasování rakouskou vládu nijak nezavazuje, ale vládní lidovci a sociální demokraté se rozhodli výsledek respektovat. Zatímco lidovci chtějí zachovat současný systém povinné vojenské služby, sociální demokraté usilují o profesionalizaci armády.

Rakouská armáda má dnes asi 40 000 mužů, z nichž profesionálních vojáků je 16 000 a zbytek tvoří branci povolávaní na půl roku. Ti však mají možnost zvolit si náhradní devítiměsíční civilní službu, kterou nyní vykonává 13 000 mladíků.

 Kromě nich existuje dobrovolný polovojenský sbor o síle 26 000 mužů. Vojenský rozpočet Rakouska dosahuje roční částky dvou miliard eur (51 miliard korun), což je pouhých 0,6 procenta hrubého domácího produktu. V příštím roce má dokonce klesnout pod hranici dvou miliard.

Podle navrhované reformy by v ozbrojených silách pracovalo 8500 profesionálních vojáků a 7000 mužů s kontraktem na dobu průměrně tří let. Dobrovolných polovojenských milicionářů by pak bylo 9300.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám