Hlavní obsah

Putin uctil památku obětí tragického požáru. Lajdáctví, utrousil a pohrozil úředníkům

– Kemerov • Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin uctil v Kemerovu na Sibiři památku 64 lidí, kteří v neděli zahynuli při požáru nákupního střediska, napsala agentura DPA. Šéf Kremlu označil neštěstí za kriminální zanedbání a lajdáctví. Vyšetřovatele prý pověřil, aby prošetřili i úředníky, kteří fungování nákupního centra schválili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Putin uctil památku 64 obětí, které uhořely v nákupním centru v KemerovuVideo: Reuters

 
Článek

Putinova cesta do Kemerova nebyla předem veřejně ohlášená. Prezident položil ke zdi obchodního centra, kde lidé vytvořili improvizovaný památník, kytici. Obyvatelé na místě vedle květin kladou i hračky, neboť mezi oběťmi byla řada dětí.

U kemerovské radnice se ráno místního času sešly tisíce lidí, kteří požadují, aby úřady zveřejnily veškeré údaje o nedělní tragédii. Někteří z nich požadují úplné informace o obětech neštěstí. Jiní tvrdí, že na místě v neděli zasahoval nedostatečný počet záchranářů, napsala agentura Interfax. [celá zpráva]

Ostatky si převzali vyšetřovatelé 

„Všechny nalezené ostatky 64 zemřelých byly předány vyšetřovacímu výboru,“ řekl agentuře TASS tajemník ministerstva pro mimořádné událostí Vladlen Aksenov

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oheň zcela zničil interiér obchodního centra v KemerovuVideo: Reuters

Už byla zjištěna identita 25 obětí, u zbylých 39 se čeká na další testy. Město mezitím zveřejnilo seznam celkem 38 nezvěstných, mezi nimiž je přes dvacet dětí. Součet identifikovaných a nezvěstných se tak liší jen o jednu oběť. To by naznačovalo, že oběti jsou už všechny.

Podle agentury Interfax je mezi oběťmi celkem 41 dětí. Aktivisté ale dříve uváděli 78 až 85 nezvěstných, přičemž se jejich jména na seznamu neopakovala.

Foto: Alexei Druzhinin, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin uctil památku obětí požáru nákupního střediska v Kemerovu

Příčiny požáru v obchodním a zábavním centru Zimňaja višňa zatím nejsou jasné. Z dosavadních informací vyplývá, že byly vážně porušeny bezpečnostní předpisy. Evakuační východy byly uzamčeny, požární signalizaci vypnul pracovník soukromé ostrahy v okamžiku, kdy se sirény rozezněly, a v nákupním středisku byl použit vysoce hořlavý materiál.

V Kemerovské oblasti začal od úterý státní smutek, který bude trvat tři dny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám