Hlavní obsah

Tisíce naštvaných obyvatel ruského Kemerova protestují kvůli požáru obchodního centra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jsme všichni v pasti této zoo, volají tisíce rozzuřených lidí na demonstraci před budovou místní samosprávy v sibiřském městě Kemerovo. Žádají informace o nedělním požáru v nákupním centru - kolik při neštěstí zahynulo lidí a kolik z nich bylo dětí, uvedla televize TV Rain.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce lidí demonstrují v Kemerovu kvůli tragickému požáru nákupního centraVideo: Reuters

 
Článek

Ostatky uhořelých si převzal vyšetřovací tým, který má příčinu tragédie objasnit. „Všechny nalezené ostatky 64 zemřelých byly předány vyšetřovacímu výboru,“ řekl agentuře TASS tajemník ministerstva pro mimořádné událostí Vladlen Aksenov.

„Kde je Tulejev? Kde je Putin? Proč k nám nikdo nepřijde?” křičí demonstranti. Kromě informací požadují rezignaci regionálního gubernátora Amana Tulejeva, někteří volají i po demisi samotného ruského prezidenta Vladimira Putina.

Tragický požár postihl i samotnou gubernátorovu rodinu. Zahynula při něm i desetiletá neteř Tulejeva, uvedla televize Rain.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oheň zcela zničil interiér obchodního centra v KemerovuVideo: Reuters

Šéf Kremlu dorazil do Kemerova neočekávaně v úterý ráno. Prezident položil u zdi obchodního centra, kde lidé vytvořili improvizovaný památník, kytici. Neštěstí označil na kriminální zanedbání a lajdáctví.

„Dva roky nebyly provedeny kontroly, ačkoli bezpečnost měla být zajištěna,” řekl Putin. Vyšetřovatele prý pověřil, aby prošetřili i úředníky, kteří fungování nákupního centra schválili. [celá zpráva]

Foto: Alexei Druzhinin, ČTK/AP

Zástupci demonstrantů se sešli s prezidentem Vladimirem Putinem

S delegací naštvaných lidí se Putin setkal. Snažil se je uklidnit a tvrdil, že nemá smysl pochybovat o oficiálních údajích o počtu úmrtí. Lidem doporučil, aby vyčkali na spolehlivé údaje a nevěřili informacím, které se šíří po internetu. Slíbil jim, že všichni viníci budou nalezeni a spravedlivě potrestáni, uvedla televize Rain.

Skupina lidí si dokonce vyžádala přístup do místní márnice, aby se na vlastní oči přesvědčili o počtu obětí. V Kemerovu kolují informace, že je kromě 64 mrtvých pohřešováno dalších 85 osob, z nichž velká většina jsou děti mezi deseti a třinácti lety.

Tulejev při setkání s Putinem tvrdil, že udělá vše potřebné pro pomoc pozůstalým, rodinu každé ze 64 obětí osobně přijme a postará se o výplatu finanční pomoci. „Osobně vám slibuji, že uděláme všechno, nikdy jsem nezklamal," řekl gubernátor.

Foto: Sergei Gavrilenko, ČTK/AP

Tisíce naštvaných lidí demonstrují v Kemerovu před radnicí.

Úřady ale zatím nezveřejnily, kolik zahynulo při požáru dětí. Agentura Interfax s odvoláním na své zdroje napsala, že zatím je 40 mrtvých dětí. Zhruba deset lidí je stále pohřešováno a v nemocnicích zůstává 15 lidí včetně jedenáctiletého chlapce, jehož stav je označován za vážný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám